Un cer plin de α

Să vă spun un secret: puteţi cu uşurinţă să ştiţi numele câtorva zeci de stele. Nu este nevoie să învăţaţi constelaţiile ci doar să vă uitaţi pe cer într-o noapte senină.

Observă cerul plin de alpha
Observă cerul plin de α. Harta de mai sus a fost realizată de Șonka Adrian. Dacă doriți să o reproduceți online cereți permisiunea. Se poate scoate pe hârtie fără permisiune dar nu în scop comercial.

Pentru că cerul se vede de oriunde din lume şi ca cei care îl observă să aibă un limbaj comun, s-au inventat anumite reguli. Sunt simple, universal valabile şi, culmea, astronomii amatori şi profesionişi din toată lumea le respectă.

Regula care vă permite să cunoaşteţi numele oricărei stele strălucitoare, fără să  învăţaţi cerul, a fost introdusă în 1603 de către astronomul avocat Johann Bayer, autorul unuia dintre cele mai frumoase atlase, Uranometria.

Ideea lui a fost simplă: numim stelele dintr-o constelaţie, în ordine descrescătoare a strălucirii, cu o literă din alfabetul grec. Astfel, cea mai strălucitoare stea  dintr-o constelație este α (alpha). Pe cer avem atâtea stele α câte constelații sunt (88) pentru că ce mai strălucitoare stea din fiecare constelație se supune regulii instituite de Bayer. A doua stea ca strălucire este β, a treia γ, a patra δ, ș.a.m.d. până la ω (omega).

Acum că știți regula priviți cerul într-o noapte senină. Căutați cea mai strălucitoare stea pe care o vedeți. Va fi steaua α. Același lucru este valabil în cele mai multe cazuri și pentru steaua mai strălucitoare din o oarecare zonă de pe cer.  Mai sus aveți o hartă cu câteva dintre stelele α. De exempu în serile lunilor august și septembrie, deasupra capului se va afla o stea strălucitoare (cea mai strălucitoare din zonă, face parte și din triunghiul de vară). Este α  din constelația Lyra.

Urmează să învățați și constelațiile pentru a fi mai preciși: steaua α  din constelația x.

2 comments

  1. Sper sa nu fie cu suparare urmatoarea remarca: nu intotdeauna steaua alpha dintr-o constelatie este si cea mai stralucitoare! In general, asa este dar Bayer a mai facut si exceptii de la aceasta regula. Cele mai cunoscute constelatii in care steaua notata cu alpha in Uranometria lui Bayer nu este si cea mai stralucitoare sunt: Cancer, Capricornus, Cetus, Corvus, Crater, Delphinus, Draco, Gemini, Hercules, Libra, Orion, Pegasus, Pisces, Sagitta, Sagittarius si Triangulum. Altfel, subscriu demersului D-lui Sonka: invatati constelatiile, invatati numele celor mai cunoscute stele si (de ce nu?) si legendele legate de acestea! Ganditi-va cate povesti interesante i-ati putea spune iubitei/iubitului intr-o noapte instelata…

    • Observatia dvs. este foarte buna si adevarata. Insa scopul articolului este doar familiarizarea cu regula Bayer si nu o tratare pe larg a acesteia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s