Mercur și Venus: 20-24 mai 2020, ora 21

În următoarele zile se poate vedea foarte ușor o planetă care se observă greu: Mercur.

Pentru că se află mereu aproape de Soare, planeta Mercur se poate observa doar când se îndepărtează unghiular de astrul zilei, la stânga și la dreapta, așa cum se vede de pe Pământ. Aceste momente speciale se numesc „elongații” și se produc la aproximativ o lună și două săptămâni fiecare. Atunci când planeta se află la stânga față de Soare se poate vedea după apusul acestuia, iar când este la dreapta, se vede înainte de răsărit.

Din păcate planeta nu se poate observa la fiecare elongație pentru că uneori se află foarte aproape de orizont, dar dacă elongația se produce vara avem noroc. Din țara noastră planeta se vede ușor în preajma lunii mai-iunie, când se ridică mult față orizont, așa cum este cazul și în această perioadă.

Acum avem și ceva în plus pe cer, special, care ne permite să îl vedem pe Mercur foarte ușor: planeta Venus!

Mercur va trece pe lângă Venus în perioada 20-24 mai și va putea fi identificată ușor: priviți înspre Venus, steaua strălucitoare vizibilă înspre apus, iar astrul strălucitor care se află lângă ea, foarte aproape, este Mercur.

Puteți privi începând cu ora 20:30, timp de o oră, dar nu mai târziu de 21:30 pentru că planetele se apropie foarte mult de orizont.

Cele două obiecte se vor afla foarte aproape unul de altul în seara de 22 mai, când Mercur se află în stânga lui Venus.

Cer senin!

Leave a comment