Despre

Adrian Șonka – anul 2009

Salut, lucrez la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București și am experiență de lucru cu publicul în domeniu de peste 20 ani.

Activitatea mea în domeniul astronomiei constă în observații astronomice (vezi în meniu), prezentări pentru public și în școli și articole de astronomie în diverse reviste și câteva site-uri.

Stau la dispoziția școlilor, liceelor sau diverselor grupuri cu prezentări de astronomie.

Puteți afla și mai multe despre astronomie vizitând http://bruno.astroclubul.org/ și http://www.astro-urseanu.ro/.

Țin cursuri de astronomie la Observatorul Astronomic, Fundația Calea Victoriei. Am mai scris articole pentru TechSchool, revista Terra Magazin și în colaborare cu Mona Constantinescu am conceput si realizat site-ul astronomic.ro (care nu mai există, nu îl căutați).

Paginile în care se regăsește activitatea mea sunt următoarele:

La început, de la sfârșitul lui 1996, am făcut desene și observații vizuale (adică foloseam ochii și telescopul/luneta), dar am continuat cu imagini. O parte din observațiile mele vizuale se găsesc la rubrica de observații/desene.

Între 1996 și 2003 am observat vizual stele variabile, observațiile (estimările de magnitudine) fiind trimise la AAVSO – The American Association of Variable Star Observers. În acea perioadă am făcut mai mult de 10.000 de observații. Dacă nu mă crezi, iată dovada. Codul meu de observator este SBX.

Din decembrie 2001 și până în 2016 am redactat (împreuna cu alți colegi) revista electronică de astronomie Vega. Găsești arhiva aici.

Din 2003 am început să folosesc CCD-ul în astronomie, un CCD construit de Radu Corlan.

În 2005 am fost printre primii oameni care au descoperit o furtună de praf pe Marte. Dacă nu mă crezi, iată link, dar aceasta nu este o mare realizare: pur și simplu s-a întâmplat să observ eu atunci. Observațiile au fost trimise la ALPO – The Association of Lunar & Planetary Observers.

Din primăvara lui 2014 fac observații astronomice cu telescoapele de 0,38 și 0,5 m în diametru al Institutului Astronomic al Academiei Române. Am utilizat direct în observațiile astronomice telescoape de până în 1 m diametru (cel de la Pic du Midi fiind cel mai mare, în colaborare cu Mirel Bîrlan și Alin Nedelcu). Cel mai mare telescop operat de la distanță a fost Isaac Newton Telescope de 2,5 m în diametru (în colaborare cu Ovidiu Văduvescu și Marcel Popescu).

Pe 27 iunie 2015 am observat timp de câteva zile erupția găurii negre V404 Cygni, un obiect aflat la aproximativ 8000 de ani lumină depărtare. Dacă nu mă crezi, iată dovada. Eu consider că acesta este cel mai spectaculos eveniment astronomic la care am asistat.

În 2017 și 2018 am ținut regulat prezentări de astronomie la Journey Pub, datorită Andreei Tincea. Găsiți o parte dintr-o prezentare aici, pe YouTube.

În 2023 am publicat la editura Nemira cartea de astronomie „Universul exotic. Carte de relaxare astronomică”.

În 2021 am publicat la editura Nemira cartea de astronomie „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”.

În septembrie 2018 am publicat o carte de astronomie pentru copii la editura Nemi, intitulată „Ghidul micului astronom prin Univers”.

Ca al doilea autor, împreună cu dr. Mirel Bîrlan am publicat în 2018 cartea „Introducere în lumea asteroizilor”, la editura Zorio. Dacă o dorești o poți obține de la mine dacă mă contactezi.

Din 2015 și până la data de 1 martie 2020 am ținut 94 de prezentări de astronomie la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București.

O lista a articolelor științifice în care sunt autor sau co-autor se găsește la NASA Abstracts (unde puteți găsi pe oricine are articole științifice în domeniu). De aici puteți descărca doctoratul meu: sonka doctorat-20200806.

Cam atât. Cer senin!

29 comments

  1. Buna ziua,
    Pe 24 mai va avea loc la Academia romana, CRIFST, DIS, sesiunea stiintifica de primavara unde, intre altele, va fi omagiat si Le Verrier. Dar nu prea exista doritori sa spuna ceva despre aceasta personalitate interesanta a stiintei.
    Credeti ca ati putea-o face dvs? Comunicarea ar urma sa fie publicata. Va rog sa imi raspundeti cat de repede.
    Multumesc, AB

  2. Va rog sa imi spuneti daca stiti de existenta unui curs pentru copii (10 ani), la Iasi. Fetita mea si-ar dori sa participe la un astfel de curs. Sau macar recomandati-mi carti potrivite varstei ei, pentru a invata mai multe despre spatiu.
    Va multumesc,
    Sinziana

  3. Buna! As avea putin nevoie de un ajutor pentru a confirma niste roci ca sunt howardite, am monstre pregatite doar sa vi le timit la studiu. pe blogul meu aveti detalii si testele facute de mine care au fost pozitive, cred ca trebuie sa trec doar de spectometru. holland.ro e blogul meu si cautati howardite

  4. Bună ziua,
    Aș avea și eu o rugăminte la dvs., dacă se poate.
    Nu mă gândeam vreodată că pasiunea pentru astronomie s-ar putea intersecta vreodată cu job-ul pe care îl am (lucrez la un birou de proiectare în construcții).
    La amplasarea unei construcții noi, una dintre condiții ce trebuie îndeplinită are legătura cu durata de însorire a construcției. Legea spune cam așa: ”durata minimă de însorire în cadrul orientării N-S este de 1,5 ore la solstițiul de iarnă pentru clădirile de locuit.” Eu am găsit următoarele site-uri care calculează poziția soarelui în funcție de locația observatorului:
    http://suncalc.net/#/45.9817,23.6206,6/2013.12.21/20:31
    http://www.sunearthtools.com/dp/tools/pos_sun.php
    Dacă aveți timp să aruncați o scurtă privire asupra lor, aș vrea să-mi spuneți dacă sunt de încredere, dacă informațiile folosite sunt corecte.
    Mulțumesc.

    • Cele doua site-uri calculeaza rasaritul si apusul soarelui la fel ca si programele de astronomie asa ca si restul datelor ar trebui sa fie corecte. Totusi trebuie verificat in detaliu fix ceea ce va intereseaza.

      • Multumesc. Cu ajutorul acestui site http://www.sunearthtools.com/dp/tools/pos_sun.php verific inaltimea soarelui fata de orizont si azimutul, in functie de pozitia constructiei. Aceste coordonate le introduc intr-un program de proiectare, care ofera apoi informatii mai detaliate referitor la iluminarea constructiei, umbrele produse, etc. Totusi, am observat o eroare ce apare din cand in cand la acest site. La time zone am bifat GMT+2, iar in momentul solstitiului de iarna rasaritul era decalat cu o ora, adica la 9:04, dar dupa cateva refresh-uri si-a revenit.
        E de mare ajutor oricum. Multumesc inca o data pentru informatii.

  5. Buna ziua.
    As dori sa aflu la ce facultate se poate sustine lucrarea de licenta la astronomie.
    Va multumesc.

  6. Buna seara, acum cateva luni a fost anuntat pe site-ul Observatorului un curs de astronomie care urma sa inceapa in Octombrie; va rog, mai este valabila aceasata informatie? In caz ca da, unde se fac inscrierile?

    Multumesc,
    Mariana Danciu

  7. Buna ziua,va rog, daca se poate,as dorii nr.de contact sau email al domnului Razvan Adrei pentru studierea si confirmarea unui posibil meteorit.Multumesc anticipat.

  8. Buna ziua,
    Puteti sa-mi dati cateva sugestii de cluburi care organizeaza regulat observare de stele ? As vrea sa merg in zone de unde se poate vedea Calea Lactee. Eu sunt din Bucuresti.
    Multumesc.

    • Exista doua gasti de oameni care ies la observatii: unii sunt Ia cu stele (îi gasesti pe facebook). Nu am fost niciodata cu ei, nu stiu cum este. Ceilalti, o organizatie, sunt Astroclubul Bucuresti. Mai exista cei de la Urania dar nu stiu daca fac iesiri. Cam atat in Bucuresti.

  9. Am fost foarte plăcut surprinsă să descopăr – cu imensă bucurie intelectuală, acum 1 an – acest blog dedicat astronomiei, situat la jumătatea drumului dintre jurnalistică și abordarea academică, împrumutând de la fiecare note distincte pozitive. Postările îmbină în mod creativ altitudinea ideatică, relevanță instructivă, inteligență critică ascuțită cu atractivitatea elegant administrată.

  10. Buna Ziua..
    Ma puteti auta ,,va rog,,cu o explicatie ?
    Pe langa Nebuloasa Orion se afla un obiect care ,,arata ca un Flaut,,habar nu am cum sa l descriu. In primul rand ce cauta asa departe,,fiind chiar si gunoi spatial. Muult prea departe. Stiti ceva? Cunoasteti ce va scriu?
    Pot atasa o poza dar nu stiu cum,,si unde

  11. Salut,

    Am fost la Balea Lac acum o saptamana si am facut cateva poze de noapte. Am observat, ulterior, la prelucrarea lor o ceva care seamana ori cu o cometa ori cu o nebuloasa. Ma poti ajuta sa o identific? (nu ma prind cum sa atasez si poza aici)

    Multam,
    Mihai

  12. Buna ziua,
    Numele meu este Ioan Manoliu, sunt de profesie inginer si pasiunea mea este cercetarea fenomenelor din Univers.
    In materialul atasat va prezint o nouă ipoteză asupra unei probleme necunoscute și anume natura forței de gravitație. Argumentele care susțin această ipoteză scot în evidență simplitatea și unitatea explicării tuturor fenomenelor legate de gravitație, dacă această forță este admisă de a fi de natură mecanică (determinată de mișcarea complexă a materiei din Univers) și nu aparținând materiei.
    Noua ipoteză privind natura graviație răspunde la numeroase întrebări neelucidate încă, leagă numeroase fenomene și, în plus, se referă la un domeniu necercetat încă, fapt ce impune a fi luată în considerație și verificată în practică.
    Sper ca acest material sa va starneasca interesul si as aprecia daca mi-ati transmite opinia dumneavoastra referitoare la ipotezele enuntate.
    Cu stima,

    Ioan Manoliu

    https://ioanmanoliu.wordpress.com/

    email: ioanmanoliubook@gmail.com

  13. Salve
    Am aflat de tine de la Anton Petrov: https://www.youtube.com/watch?v=_A1jSszRXTY
    Felicitari.
    Paragraful asta de mai sus trebuie corectat:
    “Pe 27 iunie 2015 am observat timp de câteva ??? erupția găurii negre V404 Cygni, un obiect aflat la aproximativ 8000 de ani lumină depărtare. Dacă nu mă crezi, iată dovada. Eu consider<<>> că acesta este cel mai spectaculos eveniment astronomic la care am asistat.”

Leave a comment