Observatii astronomice

De când mă știu cu astronomia am încercat să înregistrez într-un fel sau altul ceea ce observ. În primii ani, pentru că nu aveam un aparat foto, am preferat să desenez obiectele cosmice, tip de observație care mi-a dezvoltat acuitatea vizuală.

ngc4565

Observarea nebuloaselor, galaxiilor si roiurilor stelare este un domeniu care atrage orice astronom amator. Dar din orasele mari (mai ales din Bucuresti) obiectele slabe ca stralucire se pierd datorita poluarii luminoase. De aceea eu observ asemenea obiecte numai cand sunt in afara Bucurestiului. Observațiile de mai jos au fost făcute din Magurele, Popesti (jud. Prahova) si de la munte, însă chiar si din Bucuresti multe din obiectele Messier se pot observa destul de bine.

Pentru observarea lor am folosit acelasi instrument ca si la stele variabile. Un refractor de 110mm diametru, f/7, si, ocazional utilizez telescopul de 120mm diametru. Uneori am avut acces la un telescop Meade LX50 de 250mm diametru dar și la telescopul de 240mm diametru al Astroclubului Bucuresti. Am mai folosit un telescop dobson de 114 mm în diametru.

Cel mai usor mijloc de observare a acestor obiecte este sa se faca o descriere. Dar cum o descriere nu este de ajuns mai si desenez obiectele

m084_86

Prezint mai jos desenele făcute de mine diverselor obiecte observate.

Despre desenul astronomic

Obiecte din catalogul Messier

Descrieri ale obiectelor din catalogul Messier

Obiecte din catalogul NGC (New General Catalogue)

Descrieri ale obiectelor din catalogul NGC

Urmează pagini cu imagini astronomice:

Observații la asteroizi

Observații la comete

Imagini cu Jupiter

Imagini cu Saturn

Imagini cu Marte

Fenomene astronomice

Imagini cu Luna

Imagini cu Venus

Stele duble

Roiuri globulare