În 2018, opoziția lui Jupiter se produce pe 9 mai. Planeta se va afla la 658 de milioane de km depărtare, mai aproape cu 7 milioane de km decât anul trecut. Problema e că pe cer, planeta nu se va ridica foarte mult deasupra orizontului, fiind în constelația Libra.

Chiar și asa, voi lua imagini prin telescopul de 0,5 m în diametru al Institutului Astronomic al Academiei Române.
În imaginile de mai jos, sudul este în sus, iar planeta se rotește de la dreapta la stânga.
12 iunie 2018
Marea Pată se afla la meridian la sfârșitul serii de observații. Comparați imaginile de pe 12 iunie cu cele de pe 4 mai.

Mai jos găsiți o comparație între aspectul aceleiași emisfere, la o diferență de 39 de zile.

11 iunie 2018
În această seară am observat cum umbra lui Ganimede a străbătut discul și a ieșit deformată din cauza proiecției pe discul lui Jupiter.

Imaginile de mai jos sunt luate la 34 de minute una față de cealaltă, timp în care planeta s-a rotit destul de mult. Umbra lui Ganimede se vede chiar și în imaginea a doua.
08 iunie 2018
Pe Jupiter se vede Red Jr, o pată roșie mai mică decât… Marea Pată Roșie.

5 iunie 2018
Pata Roșie apune, dar apare în imagine Red Jr., o pată roșie mai mică. Este una dintre cele mai bune imagini facute la această apariție. Una din benzile subțiri care de obicei se vede ca o linie, este descompusă acum în detalii mai fine.
12 mai 2018
Pe Jupiter se vede o mică pată circulară, în partea de sus-dreapta. Această o imagine „derotită”, adică o imagine medie a mai multor minute de observație. Ar trebui ca detaliile să fie mai clare, dar pe margini, din cauza rotației planetei în cele 8 minute, să nu se mai vadă la fel de bine ca în imaginile de mai sus.

11 mai 2018
Marea Pată Roșie răsare. Trei ovaluri albe se văd în partea de sus a discului, adică în partea sudică.

Urmează o imagine „derotită”, adică o imagine medie a mai multor minute de observație. Ar trebui ca detaliile să fie mai clare, dar pe margini, din cauza rotației planetei în cele 5 minute, să nu se mai vadă la fel de bine ca în imaginile de mai sus.

4 mai 2018
Pata Roșie răsare și traversează discul. În ultima imagine Pata Roșie se află „la meridian”. Imaginea este alb-negru pentru că am folosit un filtru care blochează trecerea luminii perturbată cel mai mult de agitația atomosferei.
Mai jos găsiți o animație realizată din toate imaginile luate în acea noapte. Detaliile se văd mai bine atunci când sunt în mișcare.

3 aprilie 2018
Pe disc se vede umbra satelitului Europa. Satelitul se află în dreapta discului planetei. Pata roșie apune în stânga. Imaginea este alb-negru pentru că am folosit un filtru care blochează trecerea luminii perturbată cel mai mult de agitația atomosferei.
