Zeta din Ophiucus

Steaua zeta Ophiuchi și regiunea înconjurătoare. Foto: NASA/JPL-Caltech/WISE Team
Steaua zeta Ophiuchi și regiunea înconjurătoare. Foto: NASA/JPL-Caltech/WISE Team

Privește cu atenție această fotografie și  vei vedea mișcare.

Telescopul spațial WISE a captat o frumoasă imagine a stelei zeta Ophiuchi și a zonei înconjurătoare. Vedem o stea albăstruie în centrul și nori de gaz și praf răzleți.

Norii interstelari de gaz și praf apar verzi, telescopul captând numai căldura emisă de ei prin reflectarea radiație stelei. Dar în centrul imaginii avem o regiune în care norii sunt roșiatici semn că sunt mai calzi decât cei de pe margine. Motivul este emisia de energie a stelei care încălzește norii interstelar.

Dar altceva se mai „întâmplă” în imagine: în partea de sus a imaginii norii din vecinătatea stelei sunt dispuși sub o formă de arc de cerc, semn că steaua în cauză se mișcă prin ei. Ca la un vapor care atunci când se mișcă prin apă produce o undă de șoc și apare un mic val la contactul cu apa a părții din față în direcția de mers, la fel și steaua produce o undă de șoc în norii interstelari și le schimbă forma. Cum orice stea emite „vânt stelar” (un amestec de protoni și electroni) și zeta Ophiuchi o face. Dar pentru steaua se mișcă destul de repede, vântul stelar este accelerat în direcția de deplasare și compresează norii interstelari. Aceștia devin mai luminoși în infraoroșu pentru că sunt mai calzi.

Steaua are povestea ei: are o viteză de deplasare prin spațiu mai mare decât alte stele și astronomii bănuiesc că a fost ejectată  dintr-un sistem.

Cartea de identitate a stelei:

  • Nume: zeta Ophiuchi;
  • Viteza: 86.904 km/h;
  • Masa: de 20 de ori mai mare decât a Soarelui;
  • Luminozitatea: de 65.000 de ori mai mare decât a Soarelui;
  • Vârsta: 4 milioane de ani;
  • Distanța: 450 ani lumină.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s