Stele verzi pe cer

RBG și culorile care ies din combinație. Culoarea Soarelui este combinația celor trei culori primare
RBG și culorile care ies din combinație. Culoarea Soarelui este combinația celor trei culori primare

Putem vedea pe cer stele de diferite străluciri și culori. Unele sunt albe, altele alb-gălbui, portocalii, roșii sau alb-albăstrui dar nu verzi.

Soarele emite energie într-un domeniu spectral îngust (la lungimi de undă între 500 și 700 de nanometri). Culorile pe care le percepe ochiul uman în această fereastră spectrală sunt: roșu, portocaliu, galben, verde, albastrui, indigo și violet (ROGVAIV). Exact în mijlocul acestor culori și domeniul în care Soarele emite cea mai mare cantitate de energie este verdele. Dacă descompunem lumina emisă de Soare vom vedea că cea mai intensă culoare din spectru (curcubeul de culori care se obține) este verdele.

Când primesc lumină multă ochii noștii „văd” cel mai bine în partea verde-galbenă a spectrului. În caz de lumină insuficientă vedem mai bine în partea albastră-verde. Oricum ai da-o Soarele ar trebui să se vadă verde. Totuși nu se întâmplă așa.

Asta pentru că Soarele emite lumină și în partea roșie și albastră a spectrului iar când culorile se combină (roșu, verde și albastru) rezulta alb. Steaua noastră este albă chiar dacă de pe Terra apare galbenă. Cei care au fost în spațiu sau în balon la mare altitudine au văzut Soarele alb semn că atmosfera planetei îi dă o tentă gălbuie îndepărtând puțin din culoarea albastră (roșu+verde=galben).

Același lucru este valabil și pentru alte stele. Unele ar trebui să se vadă verzi dar ochiul nostru primește părți din cele trei culori primare (RBG) și le combină. Pentru ca o stea să se vadă verde ar trebui să emită numai lumină de culoarea verde iar acest lucru este imposibil.

Un alt motiv pentru care nu vedem stele verzi este că acestă culoare nu poate apărea  prin combinarea albastrului și roșului pentru că este o culoare primară.

Culorile stelelor
Culorile stelelor

Deci nu putem vedea stele verzi pe cer. Poate doar dacă ne lovim la cap.

3 comments

  1. Am invatat la scoala aceste lucruri de foarte multe ori, chiar ma plictisisem, dar uite ca ma ajutat foarte mult in alegerea mea, aceea catre astronomie. Daca am sti lucrurile astea de la inceput, ce-am mai face dea lungul vietii?!

  2. Un traumatism cranian nu produce halucinatii vizuale. Aceste “stele verzi” sunt rezultatul tractiunii corpului vitros pe retina. Halucinatii vizuale apar in sindromul Clarles-Bonet, in sindromul halucinator al delirului oniric paranoid si in halucinoza Lhermitte.

Leave a comment