La ce sunt bune atmosferele planetelor?

Atmosfera este un înveliș de gaz care se găsește în jurul unor planete. „Aerul” din care este constituită o atmosferă este compus din diferite gaze sub formă de atomi sau molecule. Dacă temperatura atmosferică este destul de scăzută se formează molecule: în atmosfera terestră avem azot molecular (N2) și oxigen molecular (O2).

 

Două planete, două atmosfere
Două planete, două atmosfere

Există două tipuri de planete în sistemul solar: cele „telurice”, care au suprafață solidă, și cele „joviene”, compuse numai din gaze. Două dintre planetele joviene se numesc „giganți de gheată”, fiind vorba despre Uranus și Neptun.

La ce folosesc atmosferele:

  • atmosferele planetelor încălzesc suprafața acestora care în mod normal ar fi foarte rece; procesul se numește „efect de seră”; uneori însă efectul de seră exagerează producând temperaturi de sute de grade (vezi Venus);
  • atmosferele distribuie uniform pe planetă căldura acesteia; reduc variațiile de temperatură de la zi la noapte și de la pol la ecuator;
  • atmosfrele absorb și împrăștie lumina; pot absorbi radiația electromagnetică de la Soare, inclusiv razele-X și ultraviolete periculoase pentru viață; împrăștie lumina iluminând suprafața ziua; pe planetele fără atmosferă cerul de zi este negru;
  • atmosferele creează presiune; dacă presiunea „atmosferică” este destul de mare apa poate exista în stare lichidă;
  • atmosferele creează vânt și fenomene meteorologice;
  • interacțiunea atmosferelor cu vântul solar duc la apariția unei magnetosfere pe planetele care au câmp magnetic; magnetosfera ne protejează de particulele încărcate care vin de la Soare (furtunile de protoni) și împiedică evaporarea gazului atmosferic în spațiu;

Atmosfera planetei noastre este compusă din azot și oxigen plus alte elemente în proporție mică. Este singura atmosferă în care viața este posibilă (ceea ce este și normal pentru că viața a apărut și a evoluat în această atmosferă). Atmosfera crează presiune și temperatură potrivite pentru ca apa să existe în cele trei stări ale sale: vapori, lichid și solid. Ne protejează de radiația electromagnetică periculoasă emisă de Soare (raze-X, ultraviolete), produce fenomene meteorologice care ne aduc zile însorite, nori, ploi și ninsori. Este planeta perfectă pentru noi!

În ciuda efectelor benefice, atmosfera este foarte subțire. Două treimi din gazul atmosferic se află în primii 10 km de la sol în sus. Dacă Pământul ar fi cât un glob pământesc mediu ca dimensiunui, atmosfera ar fi la fel de groasă ca stratul de vopsea de pe glob.

Un articol mai detaliat se găsește pe astro-urseanu.ro.

5 comments

  1. buna! sunt diana. multe din lucrurile pe care leam citi aici le stiam dar am fost mandra testandu-mi cunostintele! as vr sa va multumesc pentru tot ce faceti voi pe acest site ma ajutat foarte mult mai ales calendarul astronomic foarte bun pentru cei pasionati de univers ! as vr sa va spun ca de curand am terminat o carte ”misterele universului” a fost multa munca dar mam documentat foarte mult si am facuto din placere …daca va spun varsta mea cred ca ramaneti cu gura cascata , am numai 12 ani si sunt noua in minunata lume a astronomiei! multumesc pt ca miati citit comentariul!

    • Buna seara Diana,

      E foarte bine ca te pasioneaza astronomia.

      Ar trebui insa sa te pasioneze gramatica dar mai ales ortografia limbii romane. Nu de alta dar e pacat sa nu scrii corect in limba ta oricat de mare ar fi pasiunea pentru orice altceva. In plus, esti si la varsta cand inca mai poti corecta multe.

      Succes!

  2. Perfecta sugestia pentru Diana. Inainte de orice, este important cum vorbim si ne exprimam in scris. Si-apoi, orice pasiune se poate dezvolta …

  3. Va rog sa ma scuzati foarte mult. Dar dupa cum stiti, messengerul strica si cea mai buna gramatica! In plus m-am grabit si eram emotionata!! Inca odata mii de scuze!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s