Opportunity văzut din spațiu

Neobositul vehicul marțian Opportunity a fost fotografiat iar de sonda spațiala Mars Reconnaissance Orbiter aflată pe orbită în jurul planetei. Nu este prima oară, existând o serie de imagini cu majoritatea sondelor de pe planetă, funcționale sau nu.

 

Opportunity la marginea craterulu Santa Maria. Foto: NASA/JPL/University of Arizona
Opportunity la marginea craterulu Santa Maria. Foto: NASA/JPL/University of Arizona

Opportunity se află în prezent la marginea unui crater de 90 m în diametru, unde a poposit în drumul său spre un crater cu adevărat mare, numit Endurance. Pentru că vehiculul se deplasează cu câțiva metri pe zi, o distanță de câțiva km se străbate în un an. Ca dimensiuni are 2,3 m lățime și 1,6 m lungime. O parte din metalul din care este construit vine de la World Trade Center, turnurile distruse la atentatele din septembrie 2001.

Din stânga imaginii pornește o dâră care se întinde până la crater. Este urma lăsată de roțile vehiculului.

3 comments

  1. Super! Ma intreb daca voi vedea omul pasind pe Marte… Parca prin 2030 ar trebui sa fie asta, nu? Poate prind si eu evenimentul! La prima aselenizare eram prea mic, la asta sper sa fiu inca in viata si lucid…:) Asta daca nu ne-or omori, pana atunci, astia de la TV cu stirile lor catastrofale!…:))

    • Cred ca omul va pasi pe Marte dupa 2050. Este nevoie sa se reintoarca pe Luna iar SUA tocmai ce a anulat fondurile pentru constructia rachetei Ares care tebuia sa trimita oameni pe Luna.

      • Ohooo… Inseamna c-ar trebui sa traiesc cat bunica din partea tatalui, care s-a stins la 96 de ani! Sau, cine stie, poate se scurteaza vreun razboi din asta de-al americanilor cu vreo 2-3 sapatamani si-atunci vor avea si fonduri, nu?…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s