MoonZoo

Crater nou nouț pe Lună. Foto:  NASA / GSFC / ASU
Crater nou nouț pe Lună. Foto: NASA / GSFC / ASU

Adepții teoriei conspirației în privița aselenizărilor americane din 1969-1972 au primit zilele acestea (ca mai mereu) o lovitură.

MoonZoo, un proiect în care orice om poate ajuta NASA prin investigarea rapidă a imaginilor foarte detaliate ale reliefului selenar, a anunțat  atingerea unui număr de 2.000.000 (două milioane) de imagini clasificate. Mai pe larg, oameni ca noi au studiat (la ora la care scriu aceste rânduri) 2,005,419 imagini, toate luate de sonda LRO în ultimii doi ani.

Să ne gândim la teoria conspirației care spune că tot ce ține de aselenizări este falsificat și că multe din imaginile cu Luna sunt create „în laborator”. NASA a pus la dispoziția publicului milioane de imagini. Cum ar fi dacă toate ar fi fost făcute în Photoshop? Cât timp le-ar fi luat?

Sau mai rău, un ciudat a spus la tv că Luna e o iluzie colectivă. Vă dați seama cum ne imaginăm cu toții aceleași forme de relief în fiecare fotografie? Și aici nu vorbim de suprafețe mari ci de zone pline de bolovani și gropi, toate o iluzie colectivă….

În imagine se observă un crater foarte nou, aflat pe partea nevăzută a Lunii, descoperit de un utilizator MoonZoo. Oricine poate participa la program, tot ce trebuie făcut fiind o simplă înregistrare și un scurt antrenament. Trebuie să marcați craterele din imagini sau să alegeți din două imagini pe cea care are mai mulți bolovani.

Număratul craterelor este foarte important pentru că se poate stabili, după cât de multe cratere există, vărsta regiunii.

Poate că bugetarii plictisiți vor avea acum ce face. Eu unul m-aș bucura să găsesc la circa financiară doamne care în loc de Solitaire fac un BoulderWars…

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s