Când se vede Luna?

Unii oameni se așteaptă să vadă în fiecare seară și noapte Luna pe cer. O cauză poate fi și faptul că Luna este considerată „astrul nopții” cu toate că nu este așa. Într-o lună calendaristică se vede la fel de multe zile noaptea ca și ziua dar nu le spuneți celor de la rubricile meteo pentru că ei când vorbesc despre prognoza de noapte trântesc o frumoasă seceră lunără pe hartă.

Fazele Lunii și vizibilitatea acesteia
Fazele Lunii și vizibilitatea acesteia

Pentru că Luna se rotește rapid în jurul planetei noastre (o rotație la aproximativ 28 de zile) este de așteptat ca în fiecare zi să se afle în alt loc. Așa și este dar pentru a afla când și unde se vede Luna trebuie să cunoașteți în ce fază se află.

Când se află între noi și Soare nu se vede de loc timp de două/trei zile. Apare apoi seara apunând foarte repede și pe măsură ce trec zilele se vede seara înspre vest și mai tot timpul zilei.

La șapte zile după Lună Nouă o putem vedea jumătate zi pe timpul zilei și jumătate noaptea. Se află la 90 de grade de Soare și se numește Primul Pătrar. Vom vedea Luna seara înspre est timp de alte șapte zile dar va apune din ce în ce mai târziu.  În această perioadă puteți vedea Luna în timpul zilei

Urmează faza de Lună Plină când Luna se afla în partea opusă Soarelui (la 180 de grade). Atunci Luna răsare la apusul Soarelui și apune la răsăritul acesteia, fiind vizibilă toată noaptea. Timp de trei zile pare că este Lună Plină.  Nu căutați Luna Plină ziua pe cer pentru că nu se vede!

Pe măsură ce trec zilele Luna răsare mai târziu, după ce apune Soarele. Se va vedea noaptea înspre est și ziua înspre vest. La șapte zile după Lună Plină se produce Ultimul Pătrar când Luna răsare la mijlocul nopții. O veți vedea jumătate de noapte și jumătate de zi.

În continuare faza Lunii scade, răsare din ce în ce mai târziu și se vede dimineața înspre est. Este perioada când puteți vedea secera subțire a Lunii mai mult în timpul zilei.

La șapte zile după Ultimul Pătrar se produce Luna Nouă și tot spectacolul se reia. A mai trecut o lună…

3 comments

  1. Salut,

    In imaginea prezentata luna la primul, respectiv ultimul patrar, nu ar trebui sa fie in forma D respectiv C?

    Cu respect.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s