Curge apă pe Marte?

NASA a anunțat că s-a descoperit o nouă dovadă cum că apa ar curge încă pe Marte. În imaginile luate de sonda  Mars Reconnaissance Orbiter se observă pe panta interioară a unui crater cum nisipul curge la vale.

Craterul Newton și semne ale curgerii unui lichid (săgeți). Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
Craterul Newton și semne ale curgerii unui lichid (săgeți). Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Se știe până în prezent că apa în stare lichidă nu poate exista la suprafața planetei. Motivul este presiunea atmosferică mică în care apa nu poate exista în stare lichidă (ci numai ca vapori sau gheață). Totuși s-au descoperit de-a lungul timpului urme ale curgerii unui lichid, cel mai probabil apă sărată. Foarte sărată.

În imagini ale craterului Newton se observă cum apar și dispar dâre întunecate pe nisip, semn că ceva curge pe panta interioară a craterului. Dâre efemere au fost observate în locurile unde temperatura era foarte scăzută, locuri în care dioxidul de carbon înghețat poate curge (la fel cum nisipul de pe o dună poate curge la vale). În cazul de față, unde panta craterului se află îndreptată spre Soare, se bănuiește că apa sărată înghețată aflată sub stratul de nisip s-a topit, a curs la vale,  luând nisipul cu ea, după care s-a evaporat rapid.

Dixoidul de carbon nu ar putea face acest lucru pentru că sublimează rapid la căldura Soarelui (sublimare înseamnă trecere din stare solidă în stare gazoasă).

Astronomii nu posedă însă alte dovezi. Pentru a vedea dacă acolo este chiar apă trebuie să se determine compoziția materialului, lucru pe care MRO nu îl poate face.

Concluzia este aceeași: încă nu știm sigur dacă există apă în stare lichidă pe Marte!

Despre apa de pe Lună și Mercur puteți citi aici.

One comment

  1. Dar nisipul a mai fost analizat odata si nu s-a depistat urme. Acest lucru s-a intamplat mai bine de 10 ani. Cum de acum sa fi fost straturi de gheata sub nisip?Sunt mai multe intrebari decat raspunsuri, ceea ce aduce o urma de indoiala..spun eu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s