Ce să vezi pe cer în septembrie

Uneori merită să te trezești dimineața, să pierzi câteva ore din somnul de noapte, să înfrunți frigul pe un câmp sau haitele de câini în drumul spre locul observații. Merită pentru că poți vedea ceva irepetabil, un fenomen ceresc sau simple corpuri cerești  în dansul lor în jurul Soarelui.

Una din întâmplările cerești ale lunii septembrie
Una din întâmplările cerești ale lunii septembrie

Vă propun ca luna asta să încercați să observati cu ochiul liber câteva întâmplări cerești. Nu va fi ușor dar dacă veți reuși vă veți simți foarte bine. Dacă nu, avem întotdeauna luna următoare.

1. Mișcarea planetei Marte printre stele – toată luna

Prima activitate astronomică (și cu cea mai lungă durată) este observarea cu ochiul liber a mișcării  planetei Marte printre stele. Pentru că planeta este relativ apropiată de Soare se mișcă repede în jurul acestuia (nu la fel de repede ca Terra, Venus sau Mercur dar totuși repede). Adăugati și mișcarea planetei noastre în jurul Soarelui și veți obtine o deplasare rapidă printre stele.

Pentru a vedea planeta trebuie să observați cerul estic înainte de răsăritul Soarelui, pe la ora 5. Veți remarca înspre sud-est centura din Orion, trei stele strălucitoare aliniate perfect (din întâmplare). În stânga sus (nord-est) se află strălucitoarea stea Betelgeuse. Și mai la stânga (înspre est) se află cele două stele strălucitoare din constelația Gemini, Castor și Pollux, de la care veți găsi pe Marte.

Traseul printre stele al planetei Marte în luna septembrie. Ilustrație de Adrian Șonka
Traseul printre stele al planetei Marte în luna septembrie. Ilustrație de Adrian Șonka

Planeta se vede ușor ca o stea portocalie mai puțin strălucitoare decât Castor și Pollux, situată la începutul lunii în dreapta jos de ele, la mijlocul lunii sub ele și la sfârșitul ei în stânga jos.  Dacă memorați unde se află planeta și reveniți după o săptămână (sau mai devreme după 3 zile) veți observa cum s-a mișcat.

Asta a fost tot, nu foarte greu dacă uitați sculatul de dimineață și temperaturile nu foarte plăcute (dar nu chiar neplăcute). Nu a costat nimic și nici nu a durut.

2. 8-10 septembrie, dimineața – Mercur și steaua Regulus

Se spune că astronomul Corpernic nu a văzut niciodată planeta Mercur. Voi o puteți face în diminețile de 8,9 și 10 septembrie. Priviți orizontul estic începând cu ora 5:30 și veți vedea un astru strălucitor, Mercur. De acesta este lipit un alt astru, steaua Regulus din constelația Leo. Pe 8 planeta va fi deasupra stelei, pe  9 în stânga iar pe 10 sub stea.

Soarele răsare la ora 6:50 așa că aveți peste o oră să găsiți planeta.

Mercur și Regulus în pe cerul de dimineață
Mercur și Regulus în pe cerul de dimineață

3. Seara de 29 septembrie – Venus, Saturn și secera subțire a Lunii

Alte două planete care se întâlnesc pe cer sunt Venus și Saturn. Saturn se apropie de Soare iar Venus se îndepărtează aparent de acesta, întâlnindu-se în seara de 9 septembrie. Priviti înspre orizontul vestic la ora 19:20 și veți vedea secera foarte subțire a Lunii. La dreapta ei se află Venus, astrul strălucitor și deasupra lui planeta Saturn. Dacă aveți un binoclu îl puteți folosi să vedeți pe Saturn care nu va fi foarte strălucitor.

Veți avea nevoie de un loc cu  orizontul liber, unde se vede cum apune discul Soarelui.

Venus și Saturn pe cerul de seară
Venus și Saturn pe cerul de seară

Dacă nu o sa reușiți să vedeți pe Venus nu disperați. Planeta revine pe cerul de seară după aproape un an, devenind Luceafăr de Seară.

Apropierile dintre planete și planete sau planete și stele se numesc conjuncții și vă împrietenesc și mai mult cu cerul.

Cer senin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s