Stele căzătoare în noaptea de 8 spre 9 octombrie

Curentul de meteori Draconide ar putea avea o izbucnire de activitate în noapte de 8 spre 9 octombrie, conform calculelor Organizatiei Mondiale de Meteori.

Draconide 2011. Locul de unde par a veni stelele căzătoare din această noapte. Ilustrație astro-urseanu.ro
Draconide 2011. Locul de unde par a veni stelele căzătoare din această noapte. Ilustrație Observatorul Astronomic/astro-urseanu.ro

Metorii din acest curent apar anual atunci când Terra trece prin același loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner și de obicei se văd doi, trei pe oră. Anul acesta însă s-ar putea să vedem mai mulți, 60 pe oră, pentru că ne vom întâlni cu o parte densă în particule a locului prin care a trecut cometa între 1900 și 1907.

În 1933 și 1946 planeta noastră a trecut prin aceeași parte a traiectoriei cometei și s-au observat adevărate „furtuni” de meteori. Se crede că anul acesta activitatea va fi mai slabă ca intensitate decât atunci pentru că materialul din zonă s-a disipat în spațiu, dar mult mai bogată decât în mod normal.

Ne așteptăm ca și în 2012, 2020, 2024, 2025, 2030, 2035, 2037, 2042 și 2044 să avem o activitate crescută a acestui curent de meteori, mai ales că anul viitor cometa mamă se întoarce la periheliu (aproape de Soare).

Calculele arată că undeva între ora 22 și 3 dimineața ar trebui să observăm mai multe stele căzătoare care par a veni din constelația Draco, aflată nu departe de strălucitoarea stea Vega. Nu le vom vedea pe toate în acea constelație și pentru a determina dacă am observat o draconidă trebuie să prelungim înapoi traiectoria meteorului să vedem dacă ajunge în constelația Draco.

Meteorii din acest curent sunt lenți (viteză de 20 km/s) pentru că se văd seara și slabi ca strălucire.

Obsevarea Draconidelor

Acest curent de meteori produce suprize așa că este musai să îl observăm. Lumina Lunii Pline va șterge din meteori, fiind posibil să vedem mai puține stele căzătoare pe oră.

Cei ce doresc să observe Draconidele trebuie să iasă în afara oraselor, undeva unde nu sunt lumini artificiale, în noaptea de 8 spre 9 octombrie. Mai trebuie să observe cerul cu ochiul liber și să privească în partea opusă Lunii, de cu seară până la ora 2-3. Dacă va exista o izbucnire veți putea vedea multe stele căzătoare.

Nu cădeți pradă știrilor senzaționale (gen „o ploaie de stele unică în viață) pe tema aceasta pentru că există posibiliatea să nu vedem nimic deosebit. Dacă va fi așa nu disperați. Luna aceasta se produc și Orionidele (pe 21 octombrie).

Mai jos găsiți lucrările științifice cu predicțiile de anul acesta:

14 comments

  1. Din pacate luna apune la 3.42 si este destul de plina (90%). Dupa ce apune luna, va mai fi prielnica vizionarea meteoroizilor?

  2. Sigur o sa vad in ziua de 8 octombrie prin ziare: “Ploaie de stele cum nu vor vedea nici stranepotii vostrii. Musai sa vedeti.” Foarte interesant. ma bucur ca exista macar un loc din care sa mai aflu si eu stiri despre astronomie.

  3. Subscriu indoielii asupra stari cerului. Mie niste site-uri imi arata ca intr-adevar vor fi destul de multi nori. Maine pe la pranz ne puteti ajuta cu o “predictie” pentru Bucuresti si Pitesti?
    Multumesc.

  4. Pai vreau s apun si eu niste intrebari
    Daca ma puteti ajuta cand pot sa vad Venus ? La ce ora?
    Si in ce parte a cerului ca am telescop si vreau sa aflumai multe !!Ca pana acum am vazut luna si jupiter !Si ploaia este Duminica la ora 00:00?/

  5. […] Așadar, ce e de făcut? Păi în primul rând trebuie să ieșiți în afara orașului (pentru că orașul este luminat și nu se mai pot vedea stelele care cad) și să vă întindeți pe iarbă/ scaun/ păturică sau ce aveți voi la îndemână, apoi să priviți în partea opusă Lunii. De la ora ora 22:00 la 3:00 (nu ne imaginăm că cineva va rezista până atunci) va avea loc ploaia de stele care se poate lăsa cu o adevărată “izbucnire” dacă avem noroc, ne anunță Observatorul Astronomic din București. […]

  6. dap, e innorat si ploua… si am iesit din Bucuresti special sa vad acest fenomen 😦 … sper ca pe 21 sa fie senin…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s