Poveste științifico-adevărată

Pare SF dar este SA.

Pata în cauză (AR 1339). Foto: NASA/SDO
Pata în cauză (AR 1339). Foto: NASA/SDO

Una din cele mai mari pete solare din ultimii ani fost adusă de rotația Soarelui înspre partea din disc vizibilă de pe Terra și a erupt pe 3 noiembrie, ora 23. Ce urmează este o poveste adevărată.

Pata a fost detectată înainte să poată fi văzută de pe Terra cu satelitul STEREO B care observă Soarele din alt unghi. După câteva zile, telescoapele spațiale solare (SOHO și SDO) au văzut erupția puternică emisă din locul petei, detectând particule subatomice ce au plecat de la Soare cu viteza de 1100 km/s (3.960.000 km/h). În același timp s-a produs și o emisie de materie de pe Soare (numită ejecție coronală de masă) îndreptată spre Mercur și Venus, cu data destinației 4 noiembrie (ora 18:14) pentru Mercur și 5 noiembrie pentru Venus.

Sonda MESSENGER aflată pe orbită în jurul lui Mercur va observa interacțiunea materiei ce vine de la Soare (de fapt particule subatomice –  electroni și protoni) cu firava atmosferă a planetei.

După numai o zi, sonda spațială Venus Express, aflată la Venus, va observa cum se comportă densa atmosferă venusiană la impactul cu ejecția coronală de masă.

Rând pe rând câteva telescoape spațiale și sonde vor întâlni materia solară:  STEREO B pe 6 noiembrie, Spitzer și Kepler (telescoape spațiale) pe 10  și Juno pe 13.

Cam multe sonde și telescoape spațiale.

One comment

  1. AM vazut si eu acest fenomen azi dimineata dar nu am avut idee ce ar putea fi. Noroc ca era ceata densa si sa putut vedea soarele cu ochiul liber

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s