Cea mai mare stea

Răspunsul la întrebarea „Care este cea mai mare stea?” nu poate fi dat.  Universul este mare, nu putem ști care este cea mai mare stea.

Doua dintre cele mai mari stele cunoscute. Foto: NASA/Hubble Space Telescope
Doua dintre cele mai mari stele cunoscute. Foto: NASA/Hubble Space Telescope

Dar totuși, care este cea mai  mare stea descoperita de astronomi?

Pentru a putea înțelege care este cea mai mare stea trebuie să ne întoarcem la a noastră, Soarele. Acesta este mult mai mare decât planeta noastră, având un diametru de 1.400.000 de km. Adică de 110 ori mai mare în diametru decât Terra. Volumul său este atât de mare încât minunta noastă planetă  încape de 1 milion de ori în interiorul Soarelui.

Când astronomii compară stelele, ca unități standard folosesc raza Soarelui, masa  și luminozitatea acestuia. Este și normal din moment sunt determinate destul de bine.

Una dintre cele mai mari stele cunoscute este eta Carinae (eta din constelația Carina), stea care (din păcate) nu se poate vedea din emisfera nordică. Se află la  aproximativ 7500 ani lumină depărtare și are masa de 100 de ori mai mare decât a Soarelui.

Prin cele mai perfecționate instrumente, în jurul stelei se văd doi lobi imenși de gaz, rezultatul fiind că  astronomii nu prea pot afla unde se termină steaua și unde începe spațiul cosmic. Se estimează că eta Carinae este de 400 de ori mai mare în diametru decât Soarele.

Harta pentru găsirea stelei Eta Carinae
Harta pentru găsirea stelei Eta Carinae

Este și o stea foarte luminoasă, de 4 milioane de ori mai luminoasă decât steaua noastră. Dacă am aduce-o în sistemul solar am orbi instantaneu iar atmosfera noastră s-ar evapora în spațiu. Se pare că steaua nu are pic de respect pentru noi, pierzând anual de 500 de ori mai multă materie decât conține Pământul.

Ce mai, e frumoasă dar stai departe!

Dar asta nu înseamnă nimic pe lângă mărimea stelei VY Canis Majoris. Aceasta este o stea aflată la 5000 de ani lumină depărtare, o hipergiganta de aproximativ 2100 de ori mai mare în diametru decât Soarele. Dacă ar fi adusă în sistemul solar, ar ajunge până la Saturn!

VY Canis Majoris este și foarte stralucitoare intrinsec, de 500.000 de ori mai luminoasă decât Soarele. Dar, pentru că se află departe și este ascunsă de norii de gaz si praf din Calea Lactee, nu se poate vedea cu ochiul liber.

Harta pentru găsirea stelei VY Canis Majoris
Harta pentru găsirea stelei VY Canis Majoris

Imaginile luate cu telescopul Hubble arată ca din stea sunt expulzate periodic cantități foarte mari de gaz. Eruptiile pot proveni de la petele solare ale stelei.

Deci, cea mai mare stea cunoscută până în prezent este VY Canis Majoris, de 2100 de ori mai mare în diametru decât Soarele.

13 comments

 1. Era un timp in care credeam ca steaua Pistol este cea mai mare stea descoperita, asta pentru ca gasisem informatia prost verificata pe un site, dar apoi am aflat ca de fapt nu e asa. E mult mai mica decat Canis Majoris, ba mai mult, nu se afla nici macar in Top 10, fiind de doar 340 de ori mai mare decat Soarele.

 2. Chiar daca nu este foarte mare, steaua Pistol este una din cele mai luminoase si, implicit, masive stele. Ceva ceva tot este de capul ei…

  • ca pamantul ar fi cat o minge de golf (43 mm diametru) VY Canis Majoris ar fi de 200.000 ori mai mare, adica 200.000×43 cm = 8.600.000 cm = 86.000 m = 86 km. depinde cat are everestul…

 3. ar fi tare sa se gaseasca o stea de 10 oei mai mare decat VY canis majoris.adrian am o intrebare:steaua VV Cephei este pe locul 2 ca cea mai mare stea?si steaua 356 wolf cam pe ce loc ar fii?

 4. Daca pamantul pe langa soare este o stea asa de pitica si soarele este lafel
  pe langa steaua VY Canis Majoris aranjata in constelatia Canis Major

 5. Daca pământul ar fi o minge de golf (4,3 cm) soarele ar fi 4,3×1000000 adică 43km si canis 2100x43km adică 90.300km adică de doua ori si ceva pământul ,diferență dintre ele e ca o sfera de 2cm si pamintul

 6. ETA . Carrinae este de 400 ori mai mare in diametru decat Soarele,iar Soarele nostru este de 109 ori mai mare decat Pământul respectiv de aprox. 400 ori mai mare decat Luna,asta inseamna ca daca Soarele ar fi cat Luna steaua ETA Cardinale ar fi cat Soarele ?!.Oricum am inteles undeva ca temperatura pe aceasta stea este mult mai mare decat a Soarelui ?!.

 7. Lăsând mărimea la o parte, la Eta Carinae mai interesantă este “Marea Erupție” și Homunculus. Cred că a fost doar un mic strănut premergător “Erupției Finale” și a ceva mai spectaculos decât Homunculus. Bine că axa sa nu este aliniată pe direcția Terrei, astfel că o eventuală explozie de raze gamma nu va prăji prea tare pielea amatorilor de bronz natural.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s