Ce are Soarele cu noi?

Știrile apocaliptice despre Soare nu încetează. Mulți au ajuns să creadă că în ultimul timp Soarele are ceva cu noi.

Soarele în UV/raze-X. Foto: Solar Dynamics Obseravatory
Soarele în UV/raze-X. Foto: Solar Dynamics Obseravatory

Nu este adevărat. Soarele a avut întotdeauna ceva cu noi.

Impresia lăsată este că erupțiile, furtunile și alte manifestări ale activității solare s-au întețit în ultimii ani, din cauza crizei sau a anului 2012. În realitate Soarele se comportă în acest fel de când există. Mai jos găsiți prin ce și cum Soarele influențează planeta noastră.

Forța de atracție

Forța de atracție ne atrage înspre Soare. În același timp planeta se deplasează, dar pentru că nu poate pleca se rotește veșnic în jurul acestuia. Forța de atracție depinde de masa Soarelui (ce fel și cât de multă materie conține el)  și avem aici două posibilități:

  • masa Soarelui crește și Pământul se apropia de acesta; nu iese nicio știre pentru că de fapt masa Soarelui scade în timp;
  • masa Soarelui scade și Pământul se va îndepărta de acesta; nu fugiți încă la prese pentru nu se va întâmpla decât peste 6,5 miliarde de ani; în 400 de milioane de ani orbita Pământului se va mări cu 15 milioane de km; se va stabiliza la 196.000.000 km prin anul 11.999.997.988 e.n.

Forța de atracție ne mai influențează cu ceva: mareele. Zilnic Pământul este deformat din cauza forței de atracție a Lunii și a Soarelui. Nu numai planeta se deformează ci și atmosfera și oceanele (cel mai mult), dar mai mult din cauza Lunii, mareea produsă de Soare având doar 50% intensitate. De fapt un om 70 kg este de două ori pe zi mai greu cu 0,04 kg din cauza Soarelui!

Lumina

Soarele emite lumină bună și periculoasă pentru viață.  Lumina bună este cea din domeniul vizibil (cea pe care o vedem noi), infraroșu (căldura, benefică pentru viață) și radio (tot un fel de lumină adică face parte din spectrul electromagnetic).

Lumina periculoasă pentru viață este constituită din raxe-X, ultraviolete și raze gama. Soarele emite așa ceva dar nu într-o cantitate mare pentru că nu este o asemenea stea. Totuși o mică doză din cele două tipuri de lumină ne-ar cam strica ziua…

Pentru că viața pe Terra o duce bine înseamnă că există ceva care oprește lumina periculoasă. Acel ceva se numește atmosferă. La impactul cu moleculele din atmosferă lumina periculoasă se transformă în masă prin diferite procese. Astfel nu ajunge la sol și noi putem iesi afară din casă.

Uneori se produc erupții solare care sunt și surse de raze-x și UV suplimentare și dacă te-ai afla în spațiu nu ar fi bine. Dar vă amintiți că atunci când faceți o radiografie domnul/doamna doctor se ascunde într-o cabină și astfel scapă de razele-x? La fel puteți face și în spațiu…

Particule subatomice

Ați putea traduce titlul în „radiație”, adică particule care la contactul cu celulele pot duce la transformări ale acestora și la apariția unor boli nu prea dorite. În timpul fiecărei erupții solare se emit și particule subatomice (protoni, neutroni, electroni, nuclee atomice) care pot ajunge la Terra. Din fericire traiectoria acestora se poate schimba ușor dacă aplici în drumul lor un câmp magnetic. Ai putea să o faci cu un electromagnet dar nu ai nevoie: Pământul are câmp magnetic și noi profităm din plin de el.

Particulele subatomice pot intra pe la „călcâiul lui Ahile” al câmpului magnetic, polii acestuia. În atmosferă se ciocnesc cu moleculele de aer care primesc energie și o emit sub formă de lumină: apar aurorele boreale/australe.

La sol suntem protejați și chiar până la o depărtare de aproximativ 100.000 km înspre Soare. În cazul erupțiilor solare foarte puternice câmpul magnetic terestru va fi deformat/strâns a.î. cei mai îndepărtați sateliți pot rămâne în afara lui. Aceștia sunt sateliții geostaționari (în principal cei de transmisie a semnalului TV). Dacă circuitele de la bord sunt bombardate cu energie sunt șanse ca satelitul să nu mai funcționeze și să nu ne mai putem uita la minunatele posturi TV prin satelit. Desigur că majoritatea sateliților au sisteme de protecție sau pot fi scoși din funcțiune până când pericolul trece. Acesta este „haosul” care s-ar instaura pe Pământ după cum spun stirile TV. Haos pentru ei.

Atunci când în atmosferă intră particule foarte energetice de la Soare, aerul va absorbi foarte bine undele radio de înaltă frecvență. Astfel comunicațiile radio la polii magnetici vor deveni imposibile. Nu v-ar plăcea ca în acel moment să fiți într-un avion ce zboară prin zonă.

Există o periodicitate a numărului de fenomene care se produc pe Soare. Vom vorbi despre activitatea solară în episodul viitor.

9 comments

  1. Salut,

    Ai zis in articol ca mareele se intampla pentru ca Soarele si Luna deformeaza scoarta terestra, atmosfera si oceanele (cel mai mult). Eu citisem undeva ca mareele se intampla in principal din cauza deformarii scoartei terestre si nu neaparat pt ca oceanele (apa) este atrasa de luna (sau soare). Cred ca am citit asta in cartea lui Kitty Ferguson Prisons of Light: Black Holes.

  2. Mi se pare ciudat ca o persoana atat de docta precum sunteti dvs se joaca atat de copilareste cu milioanele de ani. Imi dati senzatia, scuzati ironia, ca ati fost la crearea soarelui, dupa “siguranta” pe care v-o permiteti in datare. Eu, cu toata sinceritatea omului umil si cu o existenta minuscula de 29 de ani, ma cutremur in fata ingamfarii umane. Dar mai tare ma cutremur in contemplarea creatiei unui Creator desavarsit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s