54 de generații cu 61 Cygni

Privește constelația favorită în diferite momente din viața ta și o vei vedea aproape neschimbată.

Dacă ai aflat ce număr trebuie să porți la picior pentru a te plimba prin Univers, merită să afli și cât tebuie să trăiești pentru a vedea modificări pe cer.

Stelele par nemișcate dar știm că de fapt se deplasează cu viteze mari prin spațiu. Însă spațiul este prea mare ca noi, biete ființe care trăim doar zeci de ani, să putem observa vreo modificare pe cer.

De sute și mii de ani cerul se schimbă sub privirile noastre, dar atât de încet încât la scara vieții unui om nu putem remarca modifică în forma constelațiilor. Schimbările sunt însă acolo: de când te-ai născut stelele s-au deplasat și constelațiile s-au modificat.  Există stele mai rapide care își modifică poziția atât de mult în timpul vieții unui om încât poți vedea acest lucru cu ochiul liber, dacă te uiți periodic pe cer.

Una din cele mai rapide stele de pe cer, vizibilă cu ochiul liber, se numește 61 Cygnus. Asta înseamnă steaua 61 de la granița vestică înspre cea estică a constelației Cygnus (Lebăda) dar nu este o informație esențială. A fost numită și „steaua zburătoare” pentru că se mișcă foarte repede printre celelalte stele, motivul fiind simplu: este apropiată (11,4 ani lumină) și chiar are o viteză mare prin spațiu (64 km/s). În plus are și un stelit, altă stea.

Dacă doriți să vedeți cu ochiul liber cum s-a mișcat această stea, va trebui să învățati constelația Cygnus (nu este greu), să recunoașteți stelele vecine cu 61 Cygni și să priviți zona acum și peste 40-50 de ani. Dacă veți compara un desen al constelației făcut acum cu cel de atunci, o să recunoașteți ușor că steaua s-a deplasat.

În filmul de mai sus vedeți constelația Cygnus din 74 în 74 de ani. Fiecare frame înseamnă o altă generație. Pe parcursul celor 38 de secunde de mișcare a stelelor pe planeta noastră apar și dispar 54 de  generații… Steaua 61 este marcată cu o săgeată la începutul filmului.

Ar mai fi o variantă: să trăim mai mult. Fie ca fiecare an pe care în trăim să însemne 74 de ani (o generație). Vom vedea din an în an cum steaua se mișcă printre celelalte.

Aspectul constelației Cygnus în 2012 și 6008. Toate stelele s-au mișcat (61 Cygni este cea cu săgeată roșie)
Aspectul constelației Cygnus în 2012 și 6008. Toate stelele s-au mișcat (61 Cygni este cea cu săgeată roșie)

Vom vedea și alteva: aproape toate stelele s-au mișcat (vezi animația de mai sus).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s