Cum să pierzi 17 sateliți naturali

Jupiter are 65 de sateliți iar Saturn 62.

Jupiter și 63 de sateliți. Ilustrație Mitaka
Jupiter și 63 de sateliți. Ilustrație Mitaka

Toate bune și frumoase până când s-a descoperit că o parte din ei nu mai pot fi găsiți.

Planetele mari ca Jupiter și Saturn au mulți sateliți mici, unii asteroizi captați, alții așchii apărute în urma ciocnirilor sateliților mai mari.

În 2003 (pentru Jupiter) și 2004 (pentru Saturn) s-au descoperit mulți sateliți în urma observațiilor făcute chiar cu acest scop, toți fiind vizibili numai prin telescoapele super-mari.

Problema este că nimeni nu i-a mai observat de atunci și, pentru că obiectele mici suferă perturbații gravitaționale mari, cineva a descoperit că nu mai pot fi găsiți. Calculează poziția lor, îndreaptă un telescop gigant înspre acel loc și nu îi vei vedea. Este clar că traiectoria lor s-a modificat în ultimii ani și acum se pot afla în orice alt loc (dar tot în jurul planetelor respective).

Sateliții pierduți ai planetei Jupiter. Ilustrație Mitaka
Sateliții pierduți ai planetei Jupiter. Ilustrație Mitaka

Rămâne ca cineva să îi caute: să observe câteva nopți la rând zona de cer vecină cu Jupiter sau Saturn, să capteze imagini cu expuneri lungi și să caute sateliții printre miile de stele din imagini. Are cineva un telescop de 3-4 metri în diametru?

Mai mult: alți câțiva sateliți sunt pe care de a fi pierduți dacă nu îi observă cineva cât mai repede.

Descoperirea a fost făcută de Robert Jacobson și Marina Brozović (Jet Propulsion Laboratory).

2 comments

  1. Odata intr-o seara de la inceputul iernii din 2011 om iesit seara afara sa fac observatii.Atunci avand un binoclu la mine l-am pus pe un tepied si m-am uitat pin binoclu la planeta Jupiter.Uitandu-ma atent am vazut langa planeta o steluta care era foarte apropiata de aceasta.Eu cred ca acea steluta era chiar un sateli de-al planetei..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s