Geamănul Galaxiei?

Aglomerațile de stele care se rotesc în jurul unui nucleu super-masiv se numesc galaxii. Soarele face parte, împreună cu alte aproximativ 200 de miliarde de stele, din Galaxia noastră, un loc în Univers cu diametrul de 100.000 ani lumină și grosimea de câteva mii.

Model al Galaxiei. Ilustrație: Hayden Planetarium/Digital Universe
Model al Galaxiei. Ilustrație: Hayden Planetarium/Digital Universe

De aproape o sută de ani astronomii încearcă să determine forma galaxiei. Iată câteva idei.

Știm că trăim într-o galaxie spirală pentru că acestea conțin nori interstelari de gaz și praf prin care lumina stelelor nu trece. Dovada este chiar Calea Lactee care conține asemenea nori și ascunde lumina stelelor din spate.

O altă dovadă este… tot Calea Lactee: brîul luminos difuz, constituit din miliarde de stele, apare când  privim galaxia din plan și vedem multe stele în acea direcție. Dacă privim galaxia perpendicular pe planul ei nu mai vedem multe stele ci un cer normal. Aceste observații ne arată că stelele din Galaxie sunt dispuse într-un disc plat, la fel  cum se văd și celelalte galaxii spirale.

Există și galaxii care nu au formă de spirală ci sunt simple aglomerări sferice de sute de miliarde de stele. Dacă ne-am afla într-o asemenea galaxie, tot cerul ar fi o cale lactee fără nori de gaze și praf.

Cerul ar arăta diferit dacă ar fi văzut din galaxii de forme diferite
Cerul ar arăta diferit dacă ar fi văzut din galaxii de forme diferite

Mai știm că ne aflăm într-o spirală pentru că s-au descoperit zone bogate în gaze și stele tinere, separate de locuri ce conțin stele mai bătrâne și zero gaze sau praf. Cele două tipuri de zone alternează și cele în care se află mai multe materie (stele tinere, etc.) se numesc brațe spirale. Trei dovezi de netăgăduit.

La început s-a crezut că trăim într-o galaxie spirală în care brațele pornesc direct din nucleu, ca cele de mai jos: NGC1232 și M74.

Două galaxii despre care se credea în trecut că seamănă cu Galaxia Noastră
Două galaxii despre care se credea în trecut că seamănă cu Galaxia Noastră

Prin observații realizate în infraroșu, într-un mod ingenios s-a descoperit că Galaxia noastră are o bară centrală cu lungimea între câteva mii și zeci de mii de ani lumină. Iată cum s-a făcut: astronomii au măsurat strălucirile multor stele situate în vecinătatea nucleului galactic și au descoperit că  într-o parte există stele cu o strălucire mai mare decât în alta. Acesta este un semn că stelele mai strălucitoare sunt mai apropiate de noi iar celelalte mai îndepărate, amprenta unei bare galactice. Dacă nu exista o bară, stelele ar fi trebuit să aibă aceeași strălucire.

Am aflat astfel că trăim într-o galaxie spirală barată. Dar cum arată ea? Ar trebui să fim sigur și de numărul de brațe spirale, dar nu este așa. Avem sigur două brațe principale (Perseus și Scutum–Centaurus) plus alte două care nu pornesc din bara galactică.

Două galaxii spirale barate, asemănătoare cu Galaxia noastră
Două galaxii spirale barate, asemănătoare cu Galaxia noastră

Cea mai asemănătoare galaxie cu modelul actual al Galaxiei noastre este UGC 12158 aflată la  400 milioane de ani lumină depărtare. Este mai mare decât Galaxia noastră (aproape de două ori) dar asemănarea este izbitoare, având tot două brațe spirale principale (brațe care pornesc direct din bara galactică).

UGC 12158 vs. Galaxia noastră
UGC 12158 vs. Galaxia noastră

Până când cineva se va încumeta să iasă din Galaxie, să facă o fotografie (chiar și cu telefonul) și să o pună pe Facebook, va trebui să privim de departe galaxii care poate seamănă cu a noastră.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s