Azi se împlinesc 43 de ani de când misiunea Apollo 11 a aselenizat. Timp de 21,5 ore doi astronauți au instalat instrumente științifice și au colectat roci selenare, în timp ce unul îi aștepta pe orbită.

Este timpul să revedem locul aselenizării, prin imaginile luate de sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter). Mai sus aveți o animație, mai jos câteva comentarii.
Imaginile provin de pe site-ul misiunii LRO, unde găstiți toate locurile de aselenizare. O variantă mai mare a animației de mai sus se găsește aici (2 Mb).
Apollo 11 a aselenizat într-o zonă lină, unde craterele erau mici și puțin adânci. Acest lucru se vede primele și ultimele două imagini, luate când lumina Soarelui cădea razant.
În prima imagine se vede clar cum umbra etajului inferior al modulului de aselenizare se întinde și străbate craterul din dreapta.

În a doua imagine se vede cum umbra are două vârfuri mai lungi: acestea sunt umbre brațelor de susținere a modulului selenar (folosit de astronauți pentru revenirea pe orbită). Le vedeți în imaginea aceasta. Tot în a doua imagine se văd bine cele două „pachete de experimente”, adică un reflector pentru razele laser și un seismometru.

Din păcate steagul lăsat acolo, pus prea aproape de modulul selenar, a căzut la plecare de pe Lună așa că nu se vede. Păcat.
Pe luna cad foarte frecvent meteoriti, nu? tinand cont ca nu are atmosfera. Nu era periculos pentru astronauti? Si cum de nu au inregistrat niciun meteorit cazut timp de 21.5 ore? Multumesc pentru raspuns.