Cât de cald/frig este pe Marte

Cât timp planeta Marte încă se află în gândurile noastre, să vedem dacă acolo este cald sau frig.

Locul de asolizare al sondei Mars Pathfinder, ajunsă pe Marte în iulie 1997. Foto: NASA
Locul de asolizare al sondei Mars Pathfinder, ajunsă pe Marte în iulie 1997. Foto: NASA

Pentru a măsura temperatura avem nevoie de cineva care să stea pe Marte cu un termometru. Nu vă repeziți să vă faceți bagajul pentru că majoritatea sondelor ajunse acolo au fost dotate stații meteo.

Mars Pathfinder a măsurat temperatura la trei înălțimi diferite, timp de 78 de zile marțiene, din 30 în 30 de minute. De asolizat a asolizat într-un loc comparabil (ca longitudine și latitudine) cu oceanul Atlantic, la ecuator, între Africa și America (mai aproape de coasta Africii).

Mai jos găsiți un grafic cu toate măsuratorile realizate la 1 m înălțime fața de sol. Cel mai cald se face la mijlocul zilei și frig începutul dimineții (nici o surpiză aici). Cea mai mare temperatură măsurată în Chryse Planitia (numele marțian al locului de asolizare) a fost de -10,1°, în cea mai friguroasă noapte ajungându-se la -80,1° C.

Temperatura de la ecuatorul marțian, la înălțimea de 1 m deasupra solului
Temperatura de la ecuatorul marțian, la înălțimea de 1 m deasupra solului

Ne putem uita doar la temperaturile pentru câteva zile pentru a vedea cum ar fi să ne bem cafeaua la o terasă: cafeaua de dimineață s-ar bea la -40° C, cea de prânz la -10 și cea de seară la -30° C.

Temperatura de la ecuatorul marțian, la înălțimea de 1 m deasupra solului, în primele zece zile de funcționare a sondei Mars Pathfinder
Temperatura de la ecuatorul marțian, la înălțimea de 1 m deasupra solului, în primele zece zile de funcționare a sondei Mars Pathfinder

Toate bune și frumoase: de băut poți să bei  pe Marte, dar nu să și respiri…

Datele folosite în graficele de mai sus au fost luate de la http://www-k12.atmos.washington.edu/k12/resources/mars_data-information/data.html

4 comments

  1. Macar bere putem bea, ca ramane rece:)) O intrebare totusi, ce s-ar intampla daca am rezolva problema cu oxigenul, in sensul ca am avea o masca, dar am incerca sa intram in atmosfera lui Marte FARA costum spatial? In afara de oxigen si de “racoarea” de afara, ce am mai putea avea in vedere inainte sa plecam “dezbracati”?

  2. […] Mars Pathfinder a trimis date timp 80 de zile, prea puțin pentru a ne face o idee despre cum variază temperaturile timp de un an marțian (care durează 686,9 zile). În plus se afla undeva la ecuator, unde variația este plictisioare și mică (la ecuator există doar două anotimpuri, influențate de anotimpurile din emisferele opuse). Locul de asolizare al sondei Viking 2 iarna (stânga) și vara (dreapta). Și da, în imaginea de iarnă se vede zăpadă la sol. Foto: NASA/JPL […]

  3. Cristi, cred ca doar niste radiatii de tot soiul ne-ar mai putea impiedica…in rest toate bune si frumoase 😀

  4. da radiatii solare.si ar mai fi furtunile de praf nu ai mai vedea nimic si atunci te impiedici ti se sparge sticla de la fata si esti mort.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s