Analema made in Romania

Cu ocazia echinocțiului de toamnă, mulți oameni au putut vedea prin diferite locuri fotografii cu „analema”. Analema apare atunci când fotografiezi Soarele la aceeași oră, din același loc (fără să modifici poziția aparatului foto cu nici un milimetru), cu același aparat, timp de un an, din câteva în câteva zile.

Singura analemă realizată din România, până în prezent. Foto: Ivo Dinev
Singura analemă realizată din România, până în prezent. Foto: Ivo Dinev

Dacă suprapui toate imaginile vei vedea că poziția Soarelui la ora de fotografiere este diferită pe parcursul unui an. Până în prezent din țara noastră a fost realizată doar o analemă, în anul 2005 de către  studentul Ivo Dinev, acum doctor la Silistra.

Anul 2005 a fost un an astronomic greu pentru Ivo:  a făcut un suport pe care l-a  montat pe unul din turnulețele Observatorului Astronomic și a venit săptămânal să fotografieze Soarele printr-un filtru. A ales să vină  lunea pentru că știa că pe 3 octombrie avea loc o eclipsă parțială de Soare pe care dorea să o imortalizeze pe analemă.  A avut și zile cu nori, dovada fiind sorii lipsă din forma finală.

Pentru că imaginile au fost luate prin filtru, fundalul nu putea fi surprins pe poze așa că Ivo a folosit ce i-a trecut prin cap: putea sa pună și Pentagonul dar a ales un câmp cu doi copaci (oricum orizontul din locul de unde a făcut fotografiile nu era prea frumos….).

Iată ce puteți vedea pe analemă:

  • cea mai de jos poziție a Soarelui este cea din momentul solstițiului de iarnă; atunci Soarele stă puțin pe cer și zilele sunt scurte;
  • pe măsură ce trec lunile se face primăvară și vine echinocțiul de primăvară, Soarele fiind în aceeași poziție ca la celălalt echinocțiu (de toamnă);
  • cea mai de sus poziție a Soarelui este cea de la solstițiul de vară, când zilele durează cel mai mult;
  • există și locuri goale, din zilele cu nori; dacă vrei să îți iasă forma completă ai nevoie și de cer senin;
  • există și imagini cu Soarele când acesta pare mai mare: aici este de vină expunerea; probabil că a fost un cer cu nori și autorul a fost nevoit să expună mai mult, Soarele ieșind mai mare;
Detalii pe analema. Foto: Ivo Dinev
Detalii pe analema. Foto: Ivo Dinev

Ilustratia a fost înnoită în decembrie 2013 dupa ce am fost atenționat că era gresită.

În fotografia de mai sus se mratiai vede un detaliu, destul de subtil. De la toamnă la iarnă și înapoi la primăvară Soarele pare că se mișcă  mai repede față de primăvară-vară-toamnă, adică străbate o zonă mai mare de cer. Așa și este și motivul este simplu: iarna se află mai aproape de Soare și se mișcă mai repede în jurul acestuia.

Pentru a face o analemă ai nevoie de răbdare și un loc unde poți monta aparatul și trepiedul pentru un de zile. Apoi trebuie să faci săptămânal poze, prin același aparat, aceleași setări și în aceeași direcție, la aceeași oră. Au trecut 7 ani de când Ivo a făcut-o. Mai așteptăm…

11 comments

  1. Doresc sa atrag atentia autorului, ca sageata NU arata la locul echinoctiului: intersectia se petrece in jur de aug31 si apr15, iar echinoctiile apar la pozitii total diferite (cam 168-42 AZ-ALT 20 martie 2013, ora 10 UTC din Cluj, respectiv 173-43 AZ-ALT 22 septembrie 2013, ora 10 UTC, din Cluj).

    In cateva saptamani imi voi termina analema.

  2. Totusi, motivul pentru care in partea de jos pare ca Soarele s-ar misca mai repede nu este cel invocat in articol, sau mai bine zis acel motiv (variatia distantei Pamantului fata de Soare) determina un efect foarte mic care ar fi foarte greu de observat, in schimb principala cauza este aceea ca cu cat un astru e mai jos pe cer, cu atat el pare ca se misca mai repede pe cer, la fel cum distanta intre 2 stele pe cer pare mult mai mare la orizont decat la zenit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s