Acasa

Din punct de vedere galactic, „acasă” este locul de unde stelele se văd aranjate într-un anumit fel.

Să te obișnuiești cu cerul înseamnă să înveți formele sub care sunt dispuse stelele de pe cer și dacă o faci, vei avea câteva avantaje.

Imaginează-ți că te afli într-o navă extraterestră care se plimbă printre stele. Te-au răpit acum zeci ani, deja nu-ți mai este dor de casă (cu toate că te întrebi cum s-a terminat  Tanar și neliniștit) și pur și simplu priveși pe geam (bine că au geam).

Dacă ai învățat constelațiile, la un moment dat ai remarca cum stelele brusc se aranjează în forme familiare, semn că te afli în vecinătatea Soarelui. Și mai mult, ai putea să vezi Soarele ca o stea „în plus”. E timpul să cobori, spune-le mulțumesc și la revedere.

În filmul de mai sus este priveliștea de la hublou. În timp ce te deplasezi cu viteze superluminice printre stele, vezi tot felul de forme și la un moment dat, vei vedea cea mai ușor de identificat constelație de pe cerul Pământului. Sigur o cunoști, pentru că publicul blogului se pricepe la astronomie, așa că nu ți-o spun (dacă ești nou vei găsi răspunsul mai jos). În secunda aceasta te-ai aflat aproape de Soare.

Primul film a fost ușor. Încearcă să recunoști constelația din cel de mai jos.

Constelațiile vizibile în filmul 1 și filmul 2.

4 comments

  1. Era sa uit! In primul videoclip este vorba de Triungiul de Iarna cea mai usora constelatie de identificat fiind Orion (cele mai apropiate stele de noi care fac parte din triunghi dispar primele asa cum este in cazul stelei Sirius si Procyon deasemenea si steaua Aldebaran dispare imediat dupa acestea)-in secunda 30. In al doilea videoclip pot fi identificate urmatoarele constelatii: Ursa Mare, Bootes, Coma Berenices (langa si roiul stelar), Leo (mai jos), Hercule, steaua Vindemiatrix, Serpens Caput, Canis Venatici, Leo Minor, Linx, etc -in secunda 33.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s