Pentru că asteroidul 2012 DA14 va trece pe lângă Pământ în noaptea de 15 spre 16 februarie, aspectul cerului văzut de pe el se va schimba.
În bine.
La fiecare 317 zile asteroidul face o rotație în jurul Soarelui și, din 1996, a trecut anual mai departe sau mai aproape de planeta noastă. Să stai pe un pietroi de 40 de metri și să privești cerul nu este spectaculos, mai ales când un strănut te propulsează în spațiu. În plus cerul este plin de stele, având același aspect cu cel care se vede noaptea de pe Terra.
Lucrurile se schimbă când te apropii de planeta noastră. Atunci, timp de numai câteva ore, vei putea vedea Luna și Pământul, iar dacă treci foarte aproape poate un satelit artificial, doi.
În filmul de mai sus veți vedea cum s-ar vedea apropierea de planeta albastră de pe asteroidul 2012 DA14. Animația începe pe 6 februarie și se termină pe 24, pozițile asteroidului, ale Pământului, ale Lunii și ale sateliților, sunt calculate din oră în oră.
Animația este realizată cu programul Winorsa și conține câteva sute de sateliți geostaționari, aflați la 36.000 de km de Terra.
Din pozitia planetei s-ar parea ca nu prea este vizibil de la noi. ar trebui sa se vada undeva catre sud-est, numai ca ora este nepotrivita, 17.20 (ora locala), cam multa lumina, asta in cazul ca nu sunt nori.
Daca poate cineva sa ma lumineze, daca am grasit cumva!
Multumesc!
[…] Va trece pe la numai 27.000 de km depărtare de noi, importantă fiind sintagma „va trece”. Și mai interesant este faptul că îl vom putea vedea prin binoclu, dacă știm să ne orientăm pe cer. În sfârșit nopțile petrecute afară, cu o hartă și o lanternă, identificând puncte luminoase cu nume ciudate, vor avea un folos (în afară de impresionat fete/băieți la focul de tabără). […]