Saturn prin telescop

În perioada aceasta planeta Saturn se vede toată noaptea, la distanța ei minimă de Terra. Se spune că se află „la opoziție”, adică în partea opusă Soarelui, văzut de pe pe Pamânt

Vedeți cum arată prin telescop în filmul de mai sus, făcut prin telescop de 30 cm și o cameră DFK 21AU618.AS.

Imaginea este mai mereu neclară pentru că lumina planetei trebuie să treacă prin atmosferă. Întâlnește straturi de aer cu temperaturi diferite prin care se propagă diferit (indice de refracție diferit la densitate a aerului diferită). Rezultatul este neclaritatea imaginii. De asta trimit oamenii telescoape în spațiu.

În cadrele cele mai bune se văd câteva dungi ecuatoriale (nori de culoare diferită, închis = mai calzi, deschis = mai rece) și inelele planetei separate de o dungă, un gol. Acel gol se numește „diviziunea lui Cassini” și are lățimea de 4800 km. În ea încape România de vreo opt ori!

Și mai interesantă este imaginea prelucrată prin medierea și îmbunătățirea cadrelor din film. O vedeți mai jos.

Saturn. Foto: Adrian Șonka/Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Saturn. Foto: Adrian Șonka/Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Inelul planetei este compus din trei inele mai mari, toate vizibile în imagine. Cel exterior, separat de diviziunea lui Cassini de cel alb. Apoi, înpre planetă, se vede unul mai transparent, gri închis.

Se pot vedea toate aceste detalii, dacă ești atent, prin telescoape mici și mijlocii, la putere nu foarte mare. Încercați.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s