La Neptun

Vestea este că s-a descoperit un nou satelit al planetei Neptun.

Sateliți neptunieni
Sateliți neptunieni

Cu ce schimbă el peisajul pe acolo? Cu nimic, desigur.

Totuși, pentru că tot am abordat subiectul, este bine de știut că la Neptun nu avem un sistem de sateliți cum se întâlnește la alte planete.

În primul rând nu avem sateliți mari, ordonați uniform după distanța față de planetă, care se rotesc în același plan (în jurul ecuatorului planetei). Avem doar un satelit mare, care se rotește invers (retrograd) față de sensul de rotație al planetei și alții mai mici „chinuiți astronomic” și ei. Ceilalți 13 sateliți au sub 400 km mărime, majoritatea sub 100 km.

Atunci când se formează un sistem de sateliți în jurul unei planete, ar trebui ca toți să se rotească în același sens cu planeta și în același plan. Orice satelit care se rotește pe o orbită înclinată sau invers, fie a suferit un impact cu un alt obiect, fie a venit din altă parte.

Problema Triton

Cel mai mare satelit neptunian, denumit Triton, se rotește invers în jurul planetei, semn că ar putea fi un obiect captat de Neptun. Un satelit captat are o orbită alungită, pe când a lui Triton este destul de circulară. Este posibil ca orbita să se fi „rotunjit” în timp, mai ales că se știe că forța de atracție a unei planete poate modifica ușor traiectoria corpurilor mai mici.

Alți sateliți neptunieni
Alți sateliți neptunieni

Este foarte probabil ca Triton să fi fost captat de gravitația lui Neptun. Dacă satelitul are o masă mare forța de atracție a planetei s-ar putea să nu fie suficientă pentru captare. Triton (un satelit mare, 2706 km) ar fi putut fi captat dacă în apropierea lui Neptun s-ar fi ciocnit cu un satelit mai mare, iar ciocnirea l-ar fi încetinit. O altă posibilitate de încetinire/captare este trecerea lui Triton prin atmosfera lui Neptun.

Oricum ar fi fost, apariția lui Triton în sistemul neptunian a dus la destabilizarea sateliților mai mici, aflați acum pe orbite alungite și canibalizarea sau expulzarea altora (mult timp, cât orbita satelitului a devenit circulară, aceasta s-ar fi putut intersecta cu orbitele altor sateliți, iar la întâlnire ar fi câștigat satelitul mai mare).

Unul dintre cei mai chinuiți sateliți din sistem este Nereid, a cărui orbită este înclinată cu 156°. Orbita lui este atât de alungită încât la cea mai mare depărtare de planetă este de șase ori mai departe decât la depărtarea minimă. De fapt Nereid este satelitul cu cea mai alungită orbită din sistemul solar.

Tot sateliți neptunieni
Tot sateliți neptunieni

Cei mai cuminți sateliți sunt cei aflați în preajma inelului, cu orbite neperturbate, acolo unde se găsește și noul satelit.

Avem un satelit nou la Neptun. Sub 20 km mărime și descoperit în imaginile luate de telescopul spațial Hubble de către cei care studiau sistemul de inele al planetei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s