Conjuncție inferioară

Doar printr-un simplu binoclu, în următoarele zile puteți vedea cum o planetă își schimbă fața.

Venus și Pământul
Venus și Pământul

Pe 11 ianuarie planeta Venus se va afla între Soare și Pământ, moment când nu se va putea vedea pe cer. Dar până atunci și după o vom putea vedea în stânga și, respectiv, în dreapta Soarelui, adică seara și dimineața.

Când Venus se află în stânga Soarelui vom vedea cum partea dreaptă a discului (direcția din care vine lumina Soarelui) este iluminată. Cu cât se află mai între Soare și noi, cu atât partea iluminată devine o seceră din ce în ce mai subțire, cum e cazul și în zilele acestea.

Venus se vede în prezent pe cer înspre sud-vest, imediat după ce apune Soarele (în aceeași regiune) , unde va mai rămâne până pe 7-8 ianuarie. Căutați planeta de undeva de unde se vede Soarele la apus. Cu ochiul liber Venus se vede ca o stea.

Totul se schimbă când veți privi planeta printr-un binoclu. Folosiți un binoclu care mărește de minim 7 ori și veți vedea o seceră foarte subțire înspre dreapta, direcția din care vine lumina Soarelui. Dacă priviți planeta în fiecare zi veți vedea cum secera devine foarte subțire până aproape dispare, schimbându-și și poziția (vezi imaginea de mai jos)

Aspectul planetei Venus în luna ianuarie
Aspectul planetei Venus în luna ianuarie

De pe 7-8 ianuarie vă va fi foarte greu să vedeți planeta pentru că aceasta se va afla (aparent) foarte aproape de Soare. Pe 11 ianuarie Venus se va afla între Pământ și Soare dar nu fix în dreptul Soarelui ci la 2° nord de acesta (două grade însemnând patru diametre de-ale Lunii Pline). Este momentul când secera aproape nu se mai vede.

Dar pentru că planetele se mișcă, Venus va trece aparent de Soare și se va muta în dreapta lui (văzut de pe Pământ), lumina acestuia venind acum din partea stângă. După 16-17 ianuarie vom putea vedea planeta dimineața, prin binoclu ca o seceră subțire în partea stângă.

Venus își schimbă fața din cauza poziției față de Soare și Pământ, fenomen observabil de către oricine printr-un simplu binoclu. Este doar unul din multele fenomene astronomice pe care le putem observa anul acesta. Jocul celor două planete se repetă la fiecare 18 luni așa că îl vom mai putea vedea în august 2015.

Totuși in ianuarie 2014 poziția lui Venus față de Soare este favorabilă, planeta aflându-se deasupra acestuia, reapărând repede pe cerul de dimineață.

Leave a comment