Mai aproape de Soare

Țineți-vă bine, suntem mai aproape de Soare.

Afeliu, periheliu și orbite
Afeliu, periheliu și orbite

Da, da, toată lumea știe că în perioada aceasta (mai precis pe 4 ianuarie) suntem mai aproape de Soare decât în orice altă zi din an. Însă apropierea de steaua ta are și consecințe, una dintre ele ar fi viteza orbitală a Pământului.

Una din legile pe care le respecta obiectele care se rotesc în jurul Soarelui este că viteza orbitală crește când obiectul este mai aproape de acesta și scade când este mai departe.

Viteza planetei noastre este în aceste zile de 30,29 km/s, adica 109.040 km/h. Ne deplasăm acum cu 3600 km/h mai repede decât atunci când suntem la cea mai mare depărtare de Soare (afeliu). Interesant, mai ales dacă ne gândim că în prezent planeta noastră își străbate diametrul în numai 7 minute!

Ok, și cui îi pasă? Nimănui, cu toate că există și câteva… curiozități.

De exemplu, pentru că în această perioadă Pământul se deplasează mai repede și în emisfera nordică este iarnă, iarna durează mai puțin decât vara. (vorbim despre iarna astronomică și nu cea „meteorologică”)

Un alt fapt interesant este că la Polul Nord noaptea durează mai puțin decât ziua. Vă dați seama de ce: acum este noapte și Pământul se mișcă mai repede în jurul Soarelui decât atunci când e zi.

Cu alte cuvinte, la Polul Nord durata dintre apusul și răsăritul Soarelui este mai scurtă decât cea dintre răsărit și apus, la Polul Sud fiind invers (de fapt totul invers în emisfera sudică și mare minune cum cei de acolo pot sta așa… cu capul în jos).

Diferența de depărtare dintre cea mai apropiată și îndepărtată poziție față de Soare este în cazul Pământului de 5 milioane de km, în viteză fiind de 3600 km/h. Dar, cu cât orbita planetei este mai alungită, cu atât diferența va fi mai mare, pe locul 1 dintre planete aflându-se Mercur.

Pentru Mercur diferența de depărtare este de 23,82 milioane de km, iar de viteză de 72.432 km/h! Grăbită planetă.

Cu același subiect: la afeliu.

3 comments

  1. 72.432 km/h la Mercur este diferenta de viteza dintre afeliu(mai mica) si periheliu(creste cu 72.432 km/h fata da afeliu)
    3600 km/h la Pamant diferenta de viteza dintre afeliu(mai mica) si periheliu ( creste cu 3600 km/h fata de afeliu)
    Rezulta ca planeta mai grabita este Mercur!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s