Un bolid în Canada

O frumoasă stea căzătoare a fost observată chiar în timpul zilei din mai multe locuri din Canada. Fiți atenți la filmul de mai jos în secunda 28.

Totul s-a întâmplat pe 4 mai când câțiva cetățeni au auzit un sunet puternic. Alții au văzut o mică explozie de lumină pe cerul de zi, iar câțiva au înregistrat intrarea și dezintegrarea unui mic meteoroid în atmosferă. Fiți atenți la filmul de mai jos în secunda 22.

Strălucirea a fost destul de puternică a.î. meteorul să poată fi văzut în timpul zilei și pentru că strălucire=mărime, se poate estima că obiectul care a produs toată tevatura avea aproximativ un metru mărime.

Toate observațiile sunt strânse de American Meteor Society, care până la data de 6 mai a primit puțin peste 100 de raportări.

Raportări ale bolidului. Hartă obținută de pe siteul American Meteor Society
Raportări ale bolidului. Hartă obținută de pe siteul American Meteor Society

Pentru că bolidul a fost observat din mai multe unghiuri s-a putut triangula poziția lui, obținându-se o traiectorie care ne arată că obiectul a trecut pe deasupra malului nordic al Lacului Ontario.

Pentru a determina voi locul unde a intrat obiectul in atmosferă priviți harta de mai jos (aceeași de mai sus dar mărită) și căutați locul în care se intersectează privirea oamenilor (direcția în care se uitau martorii oculari este trasată cu linii verzi și roși). Zona pe care o căutam noi este cuprinsă între locurile de intersecție.

Locurile de intersecție a privirii martorilor oculari (a liniilor verzi și rosii) ne arată traiectoria obiectului
Locurile de intersecție a privirii martorilor oculari (a liniilor verzi și rosii) ne arată traiectoria obiectului

 

Obiectul care s-a dezintegrat în atmosferă a fost mic în comparație cu cel de acum un an si ceva. Și nu, nu a venit de la ruși.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s