Astronomia a făcut multe pentru noi. Vă prezint mai jos un exemplu, bazat pe observațiile făcute până în prezent.
În primul rând avem deasupra capului „bolta cerească”, un loc luminos ziua și întunecat noaptea. Să îi spunem cer căci este mai ușor. Pe cer, noaptea, vedem puncte luminoase, denumite „aștri” și o dâră difuză, denumită „Calea Lactee”.
Nu putem spune că astronomii au descoperit bolta cerească, pentru că aceasta este vizibilă ușor, cu ochiul liber.
Putem spune însă că astronomii au descoperit că sunt două feluri de aștri: ficși și mobili. Cei ficși pot fi denumiti „stele fixe”, iar cei mobili „planete”.
Ca să îți dai seama că unii aștri se mișcă, trebuie să aștepți un timp anume. Iată cât de mult se mișcă planetele în 100 de zile (începând cu 7 aprilie 2015).
De fapt, studiind mișcare planetelor printre stele, astronomii au descoperit sistemul solar.
Un sistem solar care nu conține doar planete ci și obiecte mai mici. Poate cele mai cunoscute sunt „asteroizii”, descoperiți începând cu anul 1801. Iată-i pe cei mai mari (aproximativ 100).
Sau dacă par prea puțini, iată-i pe primii 1000 descoperiți.
Tot nu sunteți impresionați? De când s-a inventat fotografia și a început să fie utilizată în astronomie s-au descoperit din ce în ce mai multe „mici planete”, obiecte care se comportă ca planetele dar se văd punctiform.
Adevărul adevărat este că până în prezent s-au descoperit 681.212 asteroizi și mă iertați că eu vă arăt doar 641.000.
Fiecare punt portocaliu este un asteroid real, pus pe harta cerului cu poziția lui din seara de 6 aprilie. Pentru că majoritatea asteroizilor se află doar într-o anumită regiune de pe cer, s-a descoperit că mai toți au orbite puțin înclinate, în planul sistemului solar (planul orbitei Pământului). Dacă orbitele asteroizilor ar avea toate înclinațiile posibile, pe tot cerul s-ar afla puncte portocalii.
Am putea pune și cometele pe hartă dar, sincer, sunt prea puține și nu s-ar distinge.
Stele
Să revenim la bolta cerească și stelele care se văd cu ochiul liber.
Se cunoaște distanța până la toate, nu foarte precis până la stelele peste câteva sute de ani lumină depărtare, dar destul de precis pentru cele mai apropiate. De fapt, se cunosc distanțele până la 114.655 de stele, determinate cel mai precis între 1991-1993 de către satelitul Hipparcos.
Cele 114.655 de stele sunt doar cele până la care se cunoaște distanța destul de precis, dar astronomii au descoperit și mai multe asemenea obiecte. Cel mai bogat „catalog stelar” (listă de stele), conține 1.117.612.732 de stele!
Catalogul se numește NOMAD și este o compilație a tuturor cataloagelor de stele cunoscute până în 2005. NOMAD este cea mai completă listă de stele aflată în posesia pământenilor, listă pe care o puteți consulta gratuit.
Practic, studiindu-se depărtarea până la stele și modul în care se mișcă ele pe cer, s-a descoperit „Galaxia noastră”, un vast sistem stelar care conține aprox. 200 de miliarde de stele dintre care noi am catalogat doar 1,1 miliarde!
Pe cer, în afară de stele, se văd și pete difuze. Unele sunt nori luminoși de gaze, altele aglomerări de sute de stele. Mai există și resturi de stele, atmosfere stelare expuzate în spațiu, lent sau VIOlent.
Galaxii
Unele pete însă nu fac parte din categoriile de mai sus ci sunt… alte galaxii. Alte sisteme care conțin sute de miliarde de stele, separate de zeci sau sunte de milioane de ani lumină, alte galaxii, unele asemănătoare cu a noastră.
Iată o colecție cu cele mai apropiate galaxii de noi.
Să mai adăugăm câteva mii de galaxii, toate obiecte până la care se cunoaște distanța.
Sau, pentru simpla informare, iata un catalog care conține ceva mai mult de 2.000.000 de galaxii.
Practic astronomii au descoperit că facem parte dintr-un sistem stelar numit „galaxie”, pierdut în Univers printre alte milioane de asemenea obiecte.
Astronomii ne-au arătat locul nostru în Univers, o informație subtilă dar de efect. Frumusețea acestei idei constă în faptul că oricine poate lua acasă această informație, care ajută dacă știi să te folosești de ea.
Astronomii au facut asta pentru noi. Vă puteți cere banii înapoi?
Cât de mărunţi suntem…
Cand moare un om, Universul nu are nici cel mai mic tremur… si totusi, atunci cand moare un om, se sfarseste un intreg univers…
Like Carl said it (my hero 🙂
“there are billions and billions”
or maybe he didn’t exactly said it 😉