Prima imagine mai „de doamne ajută” cu planeta pitică Ceres a fost făcută în 2005 cu telescopul spațial Hubble. De fapt s-au făcut mai multe imagini, toate pe parcursul a nouă ore, o perioadă completă de rotație a obiectului.

În acele imagini se vedea o pată albă, o regiune care reflecta lumina mai bine decât restul suprafeței. Desigur, că pe măsură ce sonda spațială DAWN se apropia de Ceres, acea regiune începea să se vadă din ce în ce mai bine. La un moment dat s-a văzut că sunt de fapt două regiuni apropiate care reflectau bine lumina, iar acum se pare că sunt mai multe zone.
Am ajuns acum și la imaginile recent făcute cu ajutorul sondei, pe care se văd, în regiunea descoperită în 2005, zece pete mai albe, două mai mari și una dintre cele două mari de formă dreptunghiulară. Operatorii misiunii DAWN au făcut o animație extraordinară din imaginile luate, dar fără să țină cont de un detaliu: albedoul lui Ceres.
Albedoul reprezintă raportul dintre cantitatea de lumină reflectată și primită de o suprafață. Cu cât albedoul este mai mare, cu atât obiectul va fi mai strălucitor (mai alb).
Ceres, care în imaginile NASA pare un obiect destul de strălucitor, are de de fapt albedoul de 0,09, adică reflectă doar 9% din lumina pe care o primește de la Soare. Ar trebui să fie un obiect destul de întunecat dar în imagini nu pare, pentru că desigur, imaginile trebuie să mulțumească pe toată lumea.
Iată cum am făcut pentru a reprezenta cât de cât modul în care ar trebui să se vadă Ceres. Am văzut că albedoul unei coli de hărtie este de 0,6 și am pozat o coală în lumina Soarelui. Am pus poza într-un program de editat imagini, alături de o imagine a lui Ceres. Am văzut la ce valoare este fundalul hărtiei, l-am comparat cu cel al lui Ceres și am scăzut strălucirea fotografiei cu Ceres astfel încât să fie proporțională cu diferența de albedo (dintre 60 și 9%).
Rezultatul este mai jos (comparați cu imaginea de la început sau cu animația din link).

Puteți vedea acum cât de evidente sunt regiunile albe, care pot fi acoperite de gheață. În plus, se vede ușor că se află mai multe regiuni posibil acoperite de gheață, multe înconjurând cratere.
Iată o animație cu celebrele pete albe descoperite de pe Pământ, animație centrată pe acea zonă. Puteți astfel urmări cum se modifică aspectul lor în funcție de iluminarea Soarelui.

Și dacă tot avem imagini bune, iată o altă surpriză pe Ceres: un vârf de munte cu versanții acoperiți de „substanța albă”.
