Cometa Catalina se vede prin binoclu.

Dacă știi când și unde să te uiți.
Este foarte ușor să vezi cometa Catalina (C/2013 US 10) dacă îți place frigul și dimineața. Dar cine nu se sacrifică ca să poată vedea un obiect care nu a mai fost niciodată în partea asta a sistemului solar? Cometa se vede în prezent prin binoclu și va rămâne vizibile ușor încă o lună sau ceva mai mult.
Pentru a putea găsi cometa până pe 5 ianuarie, ai nevoie să cunoști două stele strălucitoare. Pentru a le cunoaste trebuie să te uiți unde trebuie, când trebuie, adică înspre est, în jurul orei 5 dimineața, merge de la 4 până în ora 6 dimineața.
Vei vedea pe cer, în direcția respectivă, câțiva aștri mai strălucitori: cele două stele și două planete. Cel mai strălucitor obiect este planeta Venus, urmat de Arcturus, Spica și planeta Marte. O să apară o problemă: planetele se vor mișca printre stele, dar dacă urmăriți hărțile de mai jos, făcute pentru date diferite, veți recunoaște ușor poziția lor.
De exmplu: dacă vreți să găsiți steaua Arcturus, priviți înspre est, deasupra orizontului, în stânga sus față de Venus. Este cea mai strălucitoare stea din zonă, dar și una dintre cele mai strălucitoare de pe cer, așa că va trebui să căutați un punct strălucitor care pâlpâie destul de mult. Spica se va afla în dreapta sus față de Venus, având în această perioadă, alături de ea, pe Marte. Spica se vede înspre sud-est, puțin mai la dreapta față de est. Înspre est se află Arcturus, cea mai strălucitoare stea din zonă.
Pe 12 decembrie cometa va fi mai apropiată de Spica și deasupra planetei Venus, așa că folosiți cei doi aștri pentru a găsi poziția ei pe cer. După ce identificați cu ochiul locul unde ar trebui să fie cometa, îndreptați binoclul și căutați un astru difuz printre stelele din câmp. Dacă nu se vede, basculați stânga, dreapta, sus și jos, până găsiți cometa. Pare ciudat, dar așa fac și profesioniștii.

Pe 20 decembrie cometa va fi mai apropiată de Arcturus decât de Spica, așa că porniți de la Arcturus în jos.

Cometa va fi și mai ușor de găsit în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, pentru că se va afla foarte aproape de Arcturus, deja un astru cunoscut vouă. Desigur cu o noapte înainte și una după, cometa va fi încă aproape de stea, așa că nu ezitați.

Cometa a fost observată din România. Câteva imagini cu ea, pentru a vă face o impresie despre cum arată, găsiți pe blogului lui Maximilian Teodorescu.
Folosiți apropierea cometei de Arcturus ca să scăpați de masa/petrecerea de revelion. Aveți voie și se verifică.