Marte – opoziția din 2014

Pe 8 aprilie 2014 planeta Marte s-a aflat la opoziție, când planeta s-a aflat la 92, milioane de km de Pământ. A fost o apropiere „îndepărtată” a planetei, care s-a aflat în constelația Virgo, relativ sus față de orizont (40°) la trecerea la meridian.

În perioada ianuarie-iunie 2014 de pe terasa Observatorului, prin telescopul MEADE de 30 cm diametru, am luat imagini cu planeta Marte.

Imaginile au fost asamblate într-o hartă a planetei, pe care o prezint mai jos. Harta de mai jos are nordul în sus. Pentru că polul sud al planetei nu a fost îndreptat înspre Pământ, zona este întunecată.

marte-2014

Date observaționale:

Telescop: 30 cm în diametru, f/30.
Cameră: DBK 21AU618.AS
Observator: Adrian Șonka

Imaginile folosite pentru realizarea hărții

Imaginile de mai jos sunt realizate prin alegerea și medierea filmelor cu planeta Marte obținute în ziua respectivă. Am folosit numai canalul R (din video RBG) pentru că în lumina aceasta se văd cel mai bine detaliile de la suprafață.

Imaginile sunt la scară, mărimea discului planetei variind cu depărtarea de Pământ.

 

Imagini color

Imaginile obținute sunt color. Prezint mai jos o serie de imagini color, cele mai bune obținute de mine la opoziția din2014.

4 comments

  1. Ați surprins în unele fotografii și muntele acela de care se spune că ar avea 11 km? Sper că nu confund ceva. Foarte frumoase și ciudate sunt unele culori. Foarte frumos.

Leave a comment