1700 de necazuri

Începând cu 25 mai 2016, pământenii au 1700 de motive în plus pentru a-și face probleme.

De ce? Cunoaștem 1700 de obiecte potențial periculoase pentru planeta noastră, obiecte, care dacă ar cădea pe Pământ, ar strica ziua oricui.

Nu am descoperit toate aceste obiecte pe 25 mai, ci le-am descoperit treptat, începând cu 1949 când l-am găsit pe Icarus, un asteroid a cărui orbită se apropia prea mult de cea a planetei noastre.

Icarus face parte din categoria de „asteroizi potențial periculoși”, obiecte cu orbită mai apropiată de 7,5 milioane de km cea a Pământului și cu o mărime mai mare de 100 de metri.

Cei mai mari asteroizi care intră în tipar sunt  3122 Florence și 4953 (1990 MU), obiecte cu mărimea între 3 și 9 km, care însă nu se vor apropia de noi la mai puțin de 5 milioane de km, în urmatorii 50 de ani. 1990 MU trece la distanță mai mică cam la 9 ani, iar Florence din șapte în șapte ani, vara și toamna.

Unii însă vor vizita mai îndeaproape planeta noastră: pe 19 aprilie 2017, asteroidul 2014 JO5 va trece la numai 4,85 distanțe lunare, iar la trei zile înainte de anul nou din 2023, asteroidul 2010 XC15 va trece la două distanțe lunare.

Important pentru viitorul prezentului nostru este să urmărim toate aceste obiecte, pentru că traseul lor nu este chiar stabil. Fiecare dintre acest asteroizi este grav bolnav, infectat de perturbațiile gravitaționale produse de planetele mari, Pământul și alți asteroizi, orbita fiind instabilă. Instabilă în sensul în care nu putem calcula precis poziția lor în viitor, iar dacă vreunul dintre ei va trece aproape, din cauza incertitudinilor, „aproape” poate deveni „foarte aproape”.

Ar mai fi câteva chestii de spus. În afară de cei 1700 de asteroizi de mai sus, mai există alți 10.000 care trebuie urmăriți, toți cu orbite aflate în preajma orbitei terestre.

Avem 1700 de noi necazuri, însă ca orice necaz, modul în care vezi lucrurile poate schimba totul. Urmărirea acestor obiecte îi poate transforma din „asteroizi potențial periculoși (PHA)” în „foști asteroizi potențial periculoși (EPHA)”.

Cer senin, fără căderi de asteroizi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s