În orice seară senină din următoarea săptămână (27 iunie – 5 iulie), în jurul orei 23, înspre orizontul de sud-vest, nu foarte sus pe cer, se poate vedea planeta Marte.

O găsiți ca pe un astru strălucitor, cel mai strălucitor din zonă, de culoare portocalie, care nu pâlpâie. Pentru a vă verifica, priviți în stânga sus față de planetă, unde se află un alt astru care nu pâlpâie, planeta Saturn. În diagonală jos de Saturn se vede steaua Antares, care sclipește de zor (aflat pe aceeași linie cu Marte la ora 23).

Aceasta este scena pe care se va desfășura un eveniment vizibil numai prin telescoape și lunete, o mărturie a deplasării planetelor.
Pentru a vedea despre ce este vorba, va trebui să priviți planeta Marte prin telescop, la putere de 50-100X, dar nu pentru a o vedea pe ea, ci pentru a vedea ce este în dreapta acestia. Veți vedea o pată difuză, un roi globular.

Roiul, denumit NGC 5897, se află departe, 41.000 de ani lumină. Marte este mai aproape, la numai 12 minute lumină, drept pentru care se va deplasa față de roi. În următoarele zile, dacă priviți pe Marte din nou, veți vedea cum poziția față de roi se modifică.

Puteți vedea în două moduri ce se întâmplă:
1. Folosim planeta pentru a găsi roiul.
2. Folosim roiul pentru a vedea cum se mișcă planeta.
3. Folosim cele două obiecte pentru a învăța cerul.
4. Folosim telescopul pentru a vedea două obiecte cosmice.
5. Folosim o hartă stelară pentru a găsi obiecte.
6. Folosim internetul pentru a afla noutăți despre evenimentele astronomice.
7. Folosim internetul pentru a nu face treaba la serviciu.
8. Folosim evenimentul astronomic pentru a iesi seara din casă.