Imagini cu toată Luna

Este destul de greu să prinzi toată Luna într-o fotografie. Dacă faci imagini prin telescop, partea de cer vizibilă este de obicei mică, și daca vrei detalii ai nevoie de amplificare și mai mare. Rezultatul este că se va vedea o regiune mică din Lună și dacă vrei sa o ai pe toată fotografiezi zonă cu zonă și lipești toate imaginile.

Am făcut primele imagini cu Luna în aprilie-mai-iunie 1999, pe film căci așa era moda la noi.

Luna fotografiată în aprilie 1999, printr-un telescop pe care nu mi-l mai amintesc și cu un aparat foto la fel de străin. Foto: Adrian Șonka
Luna fotografiată în aprilie 1999, printr-un telescop pe care nu mi-l mai amintesc și cu un aparat foto la fel de străin. Foto: Adrian Șonka

Imaginile în care se vede toată Luna sunt „mozaicuri”, adică formate din zone mici fotografiate separat și lipite cu mare atenție.

Am fotografiat Luna prin diferite instrumente astronomice, de cele mai multe ori folosit o web cameră (Philips Vesta, Philips XS, Philips ToU Pro, Meade LPI și DBK 21AU618.AS) și din 2015 telefonul din dotare (Sony Xperia M3 și IPhone 6).

Iată o colecție de imagini.

 

Am făcut cele mai multe imagini cu Luna pe zone mici, în funcție de câmpul vizual al instrumentului. Nu este util să ai telescop cu distanță focală mare și senzor de dimensiuni mici la cameră, însă astea erau vremurile până prin 2010. După acel an am avut senzor mai mare.

Pentru început iată o imagine a craterului Clavius, făcută pe 28 aprilie 2004, ora 16:13 TU.

28-29apr_16h13m_clavius_mozaic

Mai jos găsiți imagini cu Luna, grupate pe ani.Click pe titlul mare.

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s