Umblă vorba că se cunosc peste 15.000 de asteroizi care se pot apropia de planeta noastră. Mai exact până la data de 28 octombrie s-au descoperit 15.049 de asteroizi de genul acesta, doar anul acesta fiind descoperiți 156. Nu toți sunt periculoși, dar toți trebuie observați, pentru că orbitele lor pot suferi modificări în timp, de cele mai multe ori neplăcute (ca la oameni).

Dacă ai privi Pământul de departe cu greu ti-ai putea da seama de numărul mare de obiecte care mai mereu se află în apropierea acestuia, dar vom încerca mai jos să îi vedem. Am introdus toți asteroizii care se pot apropia de planeta noastră în programul Celestia și am facut câteva capturi de ecran și animații.
Mai întâi vom vedea planeta de la 30.000 de km, depărtare de la care se poate observa cine doarme. Este 1 noiembrie 2016, ora 22, deci pe la noi se doarme, la fel ca în orice ora a zilei sau zi a anului.

Ne ducem mai departe, la 100.000 de km, de unde vedem Pământul dar și un punct alb. Acesta este asteroidul 2100 Ra-Shalom situat departe, la 31,5 miloane de km de noi. E măricel și îi urăm ca drumul său în viață să nu fie niciodată întrerupt de suprafața Pământului.

De la un 500.000 se schimbă doar mărimea planetei noastre.

2.000.000 de kilometri depărtare de Pământ. Putem vedea orbita Lunii dar nici-un asteroid pentru că niciunul nu se află atât de aproape de noi la această dată.

5.000.000 de km. De acum încep să se vadă puncte luminoase, toate asteroizi care se apropie de Pământ. La data de 1 noiembrie niciunul se află prea aproape, toți asteroizii care se văd în imagine aflându-se mai departe de 30.000.000 de km de noi.

Pământul și zeci de asteroizi se văd în imaginea de mai jos: depărtare zece milioane de km.

De la 100 de milioane de km depărtare nu mai este de glumit. Se văd o mare parte dintre asteroizii care se pot apropia de Pământ și chiar orbita planetei Venus.

Și pentru că nu mai glumim, vom pune în mișcare sistemul solar, cu o viteză de 10.000 ori mai mare decât în realitate. În centrul imaginii este Pământul, care se vede ca un simplu punct. Vederea este „de sus”, prelungirea axei terestre înspre nord.
Mișcarea aparent haotică a asteroizilor, în timp ce planeta noastră își vede linistită de treabă, se poate vedea daca accelerăm timpul de un milion de ori mai repede și privim ce se întâmplă timp de un an. În jurul punctului care este Pământul se rotește Luna.
Pe 31 octombrie 2016, la ora 5 dimineața, un asteroid de câțiva metri va trece la o distanță de numai 1,3 ori mai mare decât distanța Pământ-Lună. În aceeași zi alți doi sunt la 5 distanțe Pământ-Lună, iar în noiembrie avem 19 alte aproperi de asteroizi.
Bine ați venit în sistemul solar, un loc frumos în care niciodată nu te plictisești.