Un prieten pentru luna mai

Nu prea ne putem alege prietenii pentru că de multe ori rămânem cu ei din copilărie. Drept urmare, mulți au nume ciudate, sunt foarte îndepărtați și nu sunt ce par a fi.

10 mai 2018, înspre sud, ora 23:30
10 mai 2018, înspre sud, ora 23:30

Haide „să reparăm” greșelile copilăriei și să ne facem încă un prieten îndepărtat, care nu este ceea ce pare și are un nume foarte ciudat. Măcar ne împrietenim cu el voit.

Prietenul va fi o stea. O stea care se numește „Zubenelgenubi”! Serios, „Zubenelgenubi”, un nume, care tradus este și mai ciudat: „cleștele sudic al Scorpionului”.

În afară de alăturarea ciudată de litere, steaua poartă un nume care nu are legătură cu constelația în care se află, Libra. Cum a ajuns un clește de scorpion în Libra? În trecut balanța se afla în cleștii acestuia.

Steaua pare o… stea dar „este două”, adică trei. Printr-un binoclu se desparte în două, iar una din cele două este și ea dublă. Este clar: Zubenelgenubi nu este ce pare a fi.

Vă puteți găsi prietenul cu ajutorul lui Jupiter, cel mai strălucitor astru care se vede pe cer după ora 22.

Faceți așa:

  1. Iesiți afară din casă la ora 23 (sau uitați-vă pe geam dacă geamul se află înspre sud);
  2. Priviți înspre sud și ridicați privirea ca și cum v-ați afla în fața unui bloc și v-ați uita la etajul 2;
  3. Veți vedea o stea foarte strălucitoare care nu pâlpâie: este planeta Jupiter; dacă vedeți două stele foarte strălucitoare înseamnă că ați băut ceva; dacă nu vedeți niciuna înseamnă că priviți înspre alt punct cardinal;
  4. La dreapta, foarte aproape de Jupiter, se află și Zubenelgenubi, vizibilă ca o stea mult mai puțin strălucitoare decât planeta. Felicitări: ori de câte ori îl veți vedea pe Jupiter o veți vedea și pe Zubenelgenubi.

Toate bune și frumoase, însă Jupiter este o planetă, iar planetele se mișcă printre stele. Dacă veți privi cele două obiecte și la sfârșitul lunii, veți vedea cum planeta se apropie de stea.

30 mai 2018, înspre sud, ora 22:10
30 mai 2018, înspre sud, ora 22:10

Pe 8 iunie planeta se va afla deasupra stelei și după acea dată steaua se va afla la stânga planetei. De fapt în luna mai veți vedea cum Jupiter se mișcă invers pe cer, adică „retrograd”. Termenul de „retrograd” este folosit des de astrologi dar nu înseamnă decât „invers” (by the way: există doar două feluri de oameni: oameni buni, oameni răi și astrologi).

Până în luna august Jupiter se va afla la dreapta stelei dar va trece iar pe deasupra ei pe 17, după care se va îndepărta spre stânga. Din octombrie Jupiter nu se va mai vedea o lună de zile, va reapărea dimineața, dar nu se va mai afla lângă Zubenelgenubi. Totuși v-ați făcut un prieten pe cer, poate doi, dacă nu știați care este planeta Jupiter.

Dacă doriți să îi revedeți unul lângă altul pe cer trebuie să așteptați până în 2029 când Jupiter se va afla din nou în Libra. Asa e cu prietenii: scapi cu greu de ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s