Patru pe cer

Știți să vă rotiți? Să vă întoarceți la stânga? Dacă da, vă va fi de folos. Știți care este Soarele? Dar să priviți apusul? Dacă da, este perfect. Aveți tot ce vă trebuie ca să vedeți patru planete în 30 de minute.

15 iulie 2018 - ora 22:30
15 iulie 2018 – ora 22:30

Întâmplarea face ca în luna iulie să se vadă patru planete pe cer, toate cele vizibile cu ochiul liber, în afara de Mercur.

Pentru a le vedea, având în vedere că sunt strălucitoare, trebuie doar să priviți în direcția care trebuie, la ora care trebuie. Ma trebuie să vă întoarceți în stânga cu privirea, pentru că planetele nu se află în același loc pe cer.

Începeți cu Venus, care este cea mai strălucitoare și se află înspre apusul Soarelui. O puteți vedea de pe la ora 22, dar nu mai târziu de ora 23, pentru că apune. Priviți înspre apus, nu foarte sus pe cer: veți vedea o stea foarte strălucitoare. Ați ghicit: Venus.

După ce ați văzut-o pe Venus trebuie să faceți o operațiune extrem de complicată: să vă întoarceți la stânga cu 90 de grade. Ca si cum te uiți la un perete și te întorci la stânga să îl vezi pe următorul. După ce v-ați întors spre stânga priviți pe cer, un pic mai sus decât priveați înspre Venus. Veți vedea o altă stea strălucitoare: planeta Jupiter.

Ar trebui să fie deja ora 22:30, pentru că nu îți ia mult să vezi o stea strălucitoare la apus și nici să te întorci înspre stânga pentru o alta.

Acum întoarceți-vă înspre orizontul de est. Adică aproape în partea opusă față de unde era Venus. Veți vedea în acea direcție un alt astru strălucitor: planeta Marte. Ar trebuie să fie portocaliu și la fel de strălucitor care Venus. Felicitări! Sunteți singurul uman din cartierul vostru care a văzut trei planete.

Dar unde e a patra? Am lăsat-o la urmă pentru că este mai puțin strălucitoare decât celelalte, cu toate că se vede mai bine decât toate stelele din jurul ei.  Se numește „Saturn” (poate ați auzit de ea) și se află pe cer între Jupiter și Marte. Uniți cu o linie imaginară cele două planete  și pe la mijlocul distanței veți vedea un astru care nu pâlpâie. Da, este Saturn.

Nu v-am păcălit. În 30 de minute puteți vedea patru planete. Începeți să le căutați pe la ora 22 și ceva (maxim și 30) și veți termina în 30 de minute.

Cele patru planete au nuanțe diferite: Venus este albă, Jupiter și Saturn alb-gălbui, iar Marte este portocalie. Niciuna nu pâlpâie.

Ah, mai este ceva. Le veți vedea pe toate și în august!

2 comments

  1. Va salut, domnule Adrian, si va multumesc pentru tot acest blog.

    As avea o intrebare: puteti recomanda un program ( free sau cu plata ) care stie sa faca doua lucruri:
    1. sa simuleze distributia reala a stelelor in spatiu, astfel incat sa-mi pot da seama despre pozitia reala a stelelor dintr-o constelatie.
    2. sa simuleze miscarea reala a Soarelui in spatiu prin compresia timpului – stiu ca, in afara de rotatia in jurul axului galactic, Soarele executa si o miscare oscilatorie in raport cu planul galactic.

    O seara frumoasa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s