În luna februarie fii mai bun decât Copernic.

Dar nu la matematică, pentru că este greu, ci în materie de observații astronomice.
Fii atent: în primele 15-20 de zile ale lunii februarie se poate vedea cu ochiul liber planeta Mercur. Pentru că este apropiată de Soare și între Pământ și Soare, nu se îndepărtează foarte mult de acesta, drept pentru care se vede doar când e mai departe, la stânga sau la dreapta. În perioada 1-20 februarie o să fie la stânga față de Soare, adică vizibil seara, cam la o oră după apus, foarte jos față de orizont.
În observațiile astronomice este ca în viață: blocul strică tot. Ca să îl vezi pe Mercur trebuie să poți vedea apusul Soarelui, orice bloc sau clădire înaltă fiind un obstacol în devenirea ta astronomică. Așa că fugi de blocuri precum Soarele de antapex.
Ce-i drept, avem și un ajutor, planeta Venus, care se vede foarte ușor ca o stea imensă în același punct cardinal ca și Mercur, dar mai sus pe cer. Caut-o pe Venus și privește apoi jos, înspre orizont, unde ar trebui să se vadă Mercur. Cel mai bine este în primele două săptămâni ale lui februarie.
Iată și o poză care te va ajuta. A fost făcută în seara de 1 februarie, la ora 18:22, de undeva de unde se vede apusul. Le-am marcat pe Venus și pe Mercur.

Poți fi mai bun decât Copernic. El nu a văzut niciodată planeta Mercur (după cum scrie în cărțile de istorie a astronomiei).
Eu am vazut Mercur (acum vreo trei ani) de pe Bulevardul Libertatii, in dreptul Parcului Izvor – acolo ai vedere cam neintrerupta spre vest.