În februarie nu fi ca Nicolaus

În luna februarie fii mai bun decât Copernic.

Venus și Mercur
Venus și Mercur

Dar nu la matematică, pentru că este greu, ci în materie de observații astronomice.

Fii atent: în primele 15-20 de zile ale lunii februarie se poate vedea cu ochiul liber planeta Mercur. Pentru că este apropiată de Soare și între Pământ și Soare, nu se îndepărtează foarte mult de acesta, drept pentru care se vede doar când e mai departe, la stânga sau la dreapta. În perioada 1-20 februarie o să fie la stânga față de Soare, adică vizibil seara, cam la o oră după apus, foarte jos față de orizont.

În observațiile astronomice este ca în viață: blocul strică tot. Ca să îl vezi pe Mercur trebuie să poți vedea apusul Soarelui, orice bloc sau clădire înaltă fiind un obstacol în devenirea ta astronomică. Așa că fugi de blocuri precum Soarele de antapex.

Ce-i drept, avem și un ajutor, planeta Venus, care se vede foarte ușor ca o stea imensă în același punct cardinal ca și Mercur, dar mai sus pe cer. Caut-o pe Venus și privește apoi jos, înspre orizont, unde ar trebui să se vadă Mercur. Cel mai bine este în primele două săptămâni ale lui februarie.

Iată și o poză care te va ajuta. A fost făcută în seara de 1 februarie, la ora 18:22, de undeva de unde se vede apusul. Le-am marcat pe Venus și pe Mercur.

Orizontul de sud-vest în seara de 1 februarie, ora 18:22. București
Orizontul de sud-vest în seara de 1 februarie, ora 18:22. București

Poți fi mai bun decât Copernic. El nu a văzut niciodată planeta Mercur (după cum scrie în cărțile de istorie a astronomiei).

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s