Multe chestii ciudate se întâmplă atunci când măsori foarte precis distanțele până la stele. În primul rând afli cât de îndepărtate sunt (wow, ce surpriză!), dar și cum se mișcă ele prin spațiu. Poți vedea cum unele merg la stânga, la dreapta, în sus sau în jos, dar și dacă vin înspre tine sau nu (în cazul ăsta trebuie să mai măsori ceva, dar nu contează acum). Poți afla și cum se mișcă Soarele, dar și ceva mai exotic, forma galaxiei noastre.
Văzută din interior, galaxia în care ne aflăm pare să aibă forma unei dungi drepte cu o parte centrală sferică, compusă de fapt din lumina care vine de la stele, parte ce cer care se numește „Calea Lactee”.
Dar dreapta asta luminoasă (fără referințe la politică) este strâmbă. Planul galactic, căci așa se numește dunga luminoasă este deformat. O parte este mai sus decât alta, adică o extremitate a galaxiei este mai sus decât cealaltă, având ca origine centrul galactic.
Lucrul acesta se și poate vedea, atunci când se compară imagini cu un câmp foarte mare.
Iată de exemplu o imagine a planului galactic în care se văd stelele reci, care emit în infraroșu. În centrul se vede „umflătura galactică”, iar în stânga și dreapta restul galaxiei.

Nu pare nimic strâmb în, dar dacă se ia această imagine, se întoarce în oglindă și se compară cu varianta ei normală, se vede clar că o parte a galaxiei este mai sus decât cealaltă.

Și pentru că galaxia nu este un obiect în sine, ci o colecție de stele, ceea ce înseamnă că în cele două extremități ale galaxiei orbitele stelelor sunt înclinate. Avem de-a face cu un fel de undă de șoc, care duce la înclinarea orbitelor, așa cum uneori, în mod straniu, oamenii se apucă să facă valuri pe stadioane. Se ridică un rând de oameni, iar apoi toti ceilați după ei. Valul din Galaxiei se propagă la fel ca cel din tribune, făcând o rotație completă în aproximativ 450 de milioane de ani.

Ca în orice mister astronomic, motivul pentru care galaxia noastră este strâmbă încă nu a fost identificat precis. Cel mai simplu se poate explica prin apropiera unei galaxii satelit de galaxia noastră. Gravitația satelitului a pus în mișcare stelele din galaxia noastră, care s-a strâmbat.
Poate vă amintiți, a fost acum trei miliarde de ani.
Articolul: 2010.10398.pdf (arxiv.org)
…miliarde de ani …