O cometă pentru decembrie 2021

S-ar putea ca în luna decembrie să vedem o cometă cel puțin prin binoclu.

Este vorba de C/2021 A1 (Leonard), descoperită în ianuarie 2021.

Vine de departe, de pe la 550 de miliare de kilometri și pare să nu fie prima ei vizită pe lângă Soare, de care nu se va apropia foarte mult. Pe 3 ianuarie 2022 se va afla la 92 de milioane de km de el, ceea ce este mult pentru o cometă. Ce-i drept, după ce va trece pe lângă Soare nu se va mai întoarce niciodată, orbita fiind „deschisă”.

Pe noi ne interesează ce face cometa în luna decembrie, pentru că atunci va putea fi văzută ușor din România și va fi relativ strălucitoare. Se va apropia de Pământ și va putea fi văzută dimineața, înspre est, în preajma constelațiilor Bootes și Serpens Caput.

Între 5 și 7 decembrie se va afla aproape de steaua Arcturus, una din cele mai strălucitoare stele de pe cer și va putea fi găsită mai ușor. Aflați care este steaua și mutați binoclul (sau privirea) spre stânga, până dați de o pată alungită, nu foarte departe de stea.

Cometa se va vedea mai bine cu cât e mai aproape de Pământ, dar la momentul apropierii minime (14 decembrie) va fi și în dreptul Soarelui, așa că ne mulțumim cu zilele dinainte. Probabil ultima zi când va fi văzută o sa fie 12 decembrie.

Folosiți harta atașată, dar nu uitați să învățați care este steaua Arcturus până atunci.

Eu am observat cometa în dimineața de 2 noiembrie și se vedea foarte bine.

Cer senin!

6 comments

  1.       Buna ziua, domnule Adrian! Va urmaresc de muta vreme blogul. Sunt pasionat de astronomie. Voi merge in Zanzibar la mijlocul lunii decembrie, iar unul dintre motivele pentru care merg este sa observ si cerul de noapte austral. Eu am o carte de astronomie, dar e cam pentru incepatori, avand si cateva ilustratii ale cerului austral pe sezoane si nu prea m-am lamurit. As dori sa imi spuneti in ce parte a noptii la mijlocul lunii decembrie, se pot observa constelatia Centaurus si Norii lui Magellan. In speranta ca ma veti lamuri, va multumesc anticipat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s