Două poze, două umbre

Avem aici două fotografii, realizate la distanțe diferite de Soare, din spațiul cosmic, în preajma a doua planete diferite, dar care arată același fenomen: umbra unui obiect peste altul.

Prima fotografie este mai nouă decât a doua, fiind luată pe 4 decembrie 2021, la ora ora 9:58 ora României.

Imagine cu Pământul, luată pe 4 decembrie 2021, la ora ora 9:58 ora României. Foto: satelitul DSCOVR

De fapt, ora României nu contează pentru că fotografia este facută din spațiul cosmic, de la 1,5 milioane de km de Pământ. Ținta este chiar Pământul, planeta pe care trăiesc un miliard de oameni care pufăie din țigări. Imaginea a fost luată de satelitul DSCOVR, pus în spațiu de americani ca să detecteze vântul solar.

Pe Pământ se văd nori (cu alb), mări și oceane (cu albastru), continente (cu vede-maro) și o pată mare și neagră, cu margini difuze. Pata este umbra Lunii, satelitul natural al Pământului, care la ora respectivă se afla în Antarctica, foarte aproape de Polul Sud.

Umbra este complet neagră în locurile de unde se vede că Luna acoperă de tot Soarele și difuză acolo unde Soarele este acoperit parțial.

Geometria imaginii de mai sus. Luna este la marginea de jos și lasă o umbră care atinge Pământul la Polul Sud

Umbra se și mișcă, din cauză că Luna se rotește în jurul Pământului dar și din cauză că Pământul se rotește, deci dacă vrei să te afli în umbră trebuie să mergi acolo pe unde trece ea.

A doua imagine este luată pe 11 septembrie 2019 de către sonda spațială Juno. Planeta este Jupiter, iar pe ea se văd nori reci (albi), calzi (rosiatici) și o umbră mare, care este lăsată pe nori de satelitul Io.

Umbra lui Io pe Jupiter. Imagine luată pe A doua imagine este luată pe 11 septembrie 2019 de către sonda Juno. Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Față de umbra Lunii, care are doar 160 de km în diametru, cea a lui Jupiter este enormă, de 3600 de km, dar nu pentru că satelitul este mai mare, ci din cauza geometriei. Dacă satelitul este mai aproape de planetă și umbra este mai mare.

Geometria imaginii de mai sus. Io este în partea de jos. Se vede umbra lăsată pe Jupiter

În imagine nu se vede toată planeta pentru că sonda era la doar 7800 km de ea și dacă punem totul la scară vom vedea cu adevarat cât de monstruos este Jupiter.

Pământul, Jupiter și umbrele, la scară

Concluzia?

Jupiter este planeta cea mai mare cu cei mai puțini fumători din sistemul solar.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s