Uită-te-n sus 1

Nu știu dacă îți vine să crezi sau nu, dar Uită-te-n sus 1 este un nume de satelit artificial, lansat de China în vara lui 2021.

Satelitul este de fapt un telescop spațial care rotește la 500 km deasupra planetei și fotografiază cerul cu toate că uneori îi intră și planeta în câmp. Din păcate nu am reușit să aflu cât de mare este oglinda telescopului, dar probabil are între 20 și 40 de centimetri în diametru.

Iată mai jos o animație cu trecerea lui Uită-te-n sus 1 pe deasupra României, în noaptea de 29/30 decembrie 2021.

Cu un telescop de obicei se fotografiază cerul, dar uneori, când planeta intră în câmp, se văd luminile orașelor și norii.

Când intră și atmosfera în poză, se pot vedea fulgere și meteori. Uneori, când trece pe deasupra zonelor polare, în imagini se vede și aurora. Foarte frumos.

Și mai frumos este atunci când se fotografiază cerul de noapte, pe care apar multe stele, Calea Lactee, comete, planete și mulți sateliți artificiali.

Dar cel mai frumos este atunci când se iau toate imaginile și se face un film. Așa putem vedea cum se mișcă satelitul în jurul Pământului, cum se vede cerul din spațiul cosmic și cum răsar stelele prin atmosferă.

Imagini luate de satelitul Yangwang 1. Sursa filmului: Zhuoxiao Wang

În toată nebunia orbitală din filmul de mai sus, atenția este atrasă de numărul de sateliți artificiali vizibili în cele câteva minute de imagini. Eu am numărat 16.

„Utili, dar mulți!”, după cum spunea Alexandru Lăpușneanu.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s