Bună ziua.
Oriunde te-ai afla acum, privește în jurul tău. Sunt șanse mari să vezi ceva viață, bună sau rea, nesimțită sau nu, mare sau mică, cu sau fără mașină, viață vie sau cu lumină moartă în ochi.
Toată viața pe care o vezi, fie că e sub formă de om, câine sau șobolan în centrul orașului, este compusă din ceva, din materiale volatile precum azot, hidrogen, oxigen și carbon, indiferent este acoperită de blană, piele sau haine de firmă.
Însă acum 4 miliarde de ani planeta era stearpă, plină de locuri de parcare, cratere și lavă solidificată, fără urmă de materiale din care sunt compuse ființele vii. Nu ai fi văzut pe nimeni în jurul tău, chiar dacă ai fi existat.
Toată materia din care suntem compuși a ajuns cumva pe Pământ, venită din spațiu, adusă de glover-ii sistemului solar, uber-eats-ul cometar, life-panda, cometele
Comete
Pe planetă au căzut mii de milioane de comete, care au adus cu ele, prinse în gheață, materiale volatile și molecule organice complexe, baza vieții, iar acesta e un fapt dovedit de multe observații.

Cometele sunt făcute în frigul spațiului, de gravitație și alte forțe, din materialul din care s-a format sistemul solar în mare, dar, spre deosebire de planete, nu au trecut prin multe transformări. Ele conțin și acum materie primitivă, nepoluată de căldură, plastice sau chiștoacele extratereștrilor.
Dar cometele unde s-au format?
Discul de materie
Tot în sistemul solar, desigur, unde era mai frig, într-un disc enorm de gaz, praf și gheață, în rotație în jurul unui Soare foarte tânăr.
Acesta a fost discul proto-planetar, cu Soarele în centru, cu planetele în formare și cu rudele tale îndepărtate sub formă de molecule organice în gheață (așa cum le stă cel mai bine).
Să recapitulăm: materia de pe comete s-a format într-un nor întunecat cu Soarele în mijloc și a ajuns pe Pământ, fiind una din cauzele posibile pentru apariția vieții pe planetă, a vieții inteligente care te claxonează dacă mergi prea încet pe trecerea de pietoni.
Dar materia din care sunt compuse cometele unde s-a format?
Materia din care sunt compuse cometele
În discul acela enorm de materie, mai departe sau mai aproape de Soare, de fapt nu prea știm, dar încercăm să aflăm.
În sistemul solar este greu să aflăm pentru că este deja format, fiind nevoie de extrem multe ședințe de terapie pentru a-i afla trecutul, drept pentru care ne uităm în altă parte, la stelele tinere care sunt înconjurate de discuri enorme de praf.
Și nu căutăm oricum, ci folosind cel mai nou telescop de pe piață, Telescopul Spațial James Webb.
Vom privi spre stelele tinere și vom îndrepta telescopul în diferite zone din preajma lor pentru a vedea dacă și unde se află materia cometară, ghețurile care după patru miliarde de ani de la sosirea pe planetă au dus la apariția creditelor de nevoi personale.

Norul din Chamaeleon
Una din ținte este frumosul nor din constelația Chamaeleon, aflat pe la 500 de ani lumină depărtare, care conține câteva stele tinere înconjurate de discuri de praf și gheață. Acolo se vor observa ghețurile din jurul a câtorva stele.

Deja una din stele a fost observată cu James Webb și avem și o imagine, procesată de Judy Schmidt, care ne arată steaua înconjurată de discul de praf, o zonă întunecată care ascunde stelele de pe fundal.

Folosind telescopul aceste minunat se vor observa zone din disc, din stânga, dreapta, sus și jos, de mai aproape și mai departe de stea, și se va determina compoziția și temperatura zonelor respective.
Apoi se vor observa puținele stele care se vad prin nor, se va determina compoziția și tipul lor, iar gheața și praful vor fi detectate cu ușurință în lumina stelelor.
Vom afla cum sunt distribuite ghețurile într-un sistem solar în formare și dacă se vor forma comete în norul din Chamaeleon.
Ne vom bucura mult dacă o să găsim și în altă parte materia care stă la baza vieții pentru că așa sunt șanse mari ca și alte ființe să se chinuie.