Iarna pe cer

Nimic nu spune anotimpurilor pe nume precum cerul.

Anumite constelații se văd mai bine sau la ore mai potrivite în anumite anotimpuri, iar pentru iubitorii cerului nimic nu spune iarnă mai bine decât Orion!

Orion e ca un om pe cer, cu trei stele în linie care formează centura, două mai sus, umerii și două mai jos călcâiele. Dacă unești stelele cu o linie o să iți iasă un dreptunghi cu trei stele la mijloc, asta fiind chiar esența omului.

Betelgeuse

Cea mai strălucitoare stea din Orion… este două. Betelgeuza, o stea imensă, aflată în ultimele stagii de funcționare, precum multe din mijloacele de transport în comun din România.

Ca și oamenii, stelele se îngrașă când îmbătrânesc. Devin mai strălucitoare decât erau și se înroșesc, fiind vizibile de la depărtări mari. Lumina care vă intră în ochi atunci când vă uitați la această stea a făcut pe drum cam 550 de ani. E de pe vremea pe când Cristofor Columb pleca spre „India”.

Am fotografiat-o pe Betelgeuse de mai multe ori, imaginea de mai jos fiind luată pe 29 decembrie 2019. De atunci și noi și steaua am îmbătrânit, dar cumva ea pare neschimbată.

Betelgeuse și numele ei de scenă

Rigel

A doua stea strălucitoare, Rigel, este și mai departe, dar măcar nu e singură. Are un satelit, o stea mult mai mică decât ea, cu o personalitate atât de pronunțată încât se numește steaua B.

Sper că nu trebuie să ti-o indic pe Rigel în imaginea de mai jos.

Între Rigel și Betelgeuse se află trei stele cu strălucire asemănătoare, care formează centura, cureaua, mijlocul omului.

Alnitak

Fiecare dintre stelele astea trei apar în fotografii ca niște stele strălucitoare normale, în afară de cea din stânga.

Steaua asta, Alnitak, este vedetă fără să vrea pentru că se află într-un nor de gaze și praf. Lumina ei deranjează cam tot ce este în jur, încălzește și agită, la fel cum face factura la gaze cu oamenii.

Gazul este aprins de lumina stele, iar praful este iluminat în așa fel încât iese în evidență pe fundalul întunecat al cosmosului. În preajma stele, pe cer și în spațiu, se văd nebuloase, iar ca exemplu să imaginea de mai jos.

În stânga se află Flame Nebula, un loc în care se formează stele, iar mai jos este nebuloasa Cap de Cal. Să te tot uiți la ele prin telescop!

Nebuloasa din Orion

După cum vezi, Orion nu înseamnă numai stele ci și nebuloase, printre care cea mai strălucitoare vizibilă din emisfera nordică, marea nebuloasă din Orion.

Se vede și cu ochiul liber, între centură și Rigel, ca o stea pufoasă, care este de fapt un nor imens de hidrogen care a început să emită lumină din cauza stelelor formate în el.

Nebuloasa din Orion poate fi privită prin orice: binoclu, telescop mare, mic, lunetă roșie sau în carouri, din oraș sau de la țară, pentru că mereu poți vedea ceva nou. Privită prin telescoape mari nebuloasa pare verde, culoarea pe care omul o vede cel mai ușor.

Acesta a fost vestitorul iernii pe cer, Orion, un dreptunghi cu trei stele la mijloc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s