Patru luni de seceri

Uneori astronomia observațională este ușoară, alteori este grea, însă de cele mai multe ori este foarte grea.

Unele obiecte sunt mai ușor de văzut decât altele, dar eu îți propun ca în următoarele luni să vezi ceva care nu se vede foarte ușor, deci nu este observat mai de nimeni.

Îți propun că în următoarele patru luni să încerci să vezi cu ochiul liber secera Lunii, iar tu o să îmi spui că ce mare lucru este să vezi Luna, până și câinii o recunosc.

Așa arată secera Lunii pe care o văd în mod normal oamenii

Așa este, dar câinii nu au văzut niciodată secera foarte subțire a Lunii pe un cer liniștit de seară sau dimineață și nici nu au adormit niciodată cu lumina aurie a unei linii subțiri și curbate.

Secera foarte subțire a Lunii este greu de văzut pentru că se află mereu lângă Soare, deci trebuie să o vezi după apusul sau înainte de răsăritul acestuia.

Așa se vede Luna dacă o cauți în seara de 9 mai 2024

Ai doar două zile pe lună să vezi secera subțire, mereu cu o zi înainte și una după de faza de Lună Nouă. Pentru prima trebuie să privești cerul de răsărit cam cu jumătate de oră înainte ca Soarele să răsară, iar pentru a doua trebuie să privești apusul cu o jumătate de oră după ce a apus Soarele.

Trebuie să ai un orizont liber, orice loc din care poți privi apusul și răsăritul fiind potrivit.

La ora potrivită, pe care o găsești în hărțile de mai jos, cerul va fi luminos și te-ar ajuta un binoclu prin care să privești zona de cer în care se află secera.

Asta este tot. Ai toate informațiile. Apucă-te de căutat secera foarte subțire a Lunii.

5 mai , ora 5:10

Poți vedea prima seceră chiar în dimineața de 5 mai, pe la ora 5. Se va afla înspre est, nu foarte sus pe cer, în dreapta locului de răsărit al Soarelui.

Nu departe de Lună se vede Saturn, dar dacă nu ai chef (cine are chef să caute Luna la ora 5 dimineața), poți să mai aștepți câteva zile și să o cauți seara.

9 mai, ora 21:30

Parcă sună mai bine ora 21:30.

Privește în seara aia înspre apus pentru că nu foarte departe de acest loc se va afla și secera. Observația este mai grea decât cea de pe 5 mai pentru că Luna este mai aproape de lumina Soarelui care apune!

4 iunie, ora 4:45

Nimeni nu poate susține că 4 iunie, ora 4:45, este o dimineața frumoasă, poate doar cei care vor să vadă secera Lunii.

Luna se va afla în dreapta răsăritului Soarelui. Succes!

8 iunie, ora 21:50

Deja Soarele apune mai târziu și secera se poate vedea după ce se termină toate certurile de acasă.

Privește chiar în lumina apusului pentru că la stânga, nu foarte sus față de orizont se va vedea o seceră de toată frumusețea.

4 iulie, ora 4:40

Dimineața de 4 iulie este un pic mai frumoasă decât celelalte de până acum pentru că în fara de secera Lunii se află pe cer și Jupiter.

Luna va fi jos față de orizont, în dreapta răsăritului, iar mai departe spre dreapta se vede și Jupiter.

Dacă le vezi pe amândouă vei privi două lumi îndepărtate și total indiferente la sentimentul de bine pe care îl ai atunci când le privești.

7 iulie, ora 21:40

Luna vine la pachet cu Mercur în această seară.

Planeta se află chiar sub secera Lunii,. dar amândouă vor fi foarte aproape de orizont. S-ar putea să îți fie greu să le vezi, dar hei, măcar ai încercat.

2 august, ora 5:10

Pe 2 august se sărbătorește doar un sfânt: tu, care încerci la ora 5 dimineața să vezi o seceră foarte subțire a Lunii.

Se află destul de sus pe cer, dar tot în lumina răsăritului. Încearcă și poate vei reuși să o vezi.

6 august, ora 21:10

Luna va fi greu de văzut în această seară, pentru simplul motiv că se află foarte aproape de orizont.

Dacă reușești să o vezi poți să îți cumperi singur o napolitană, cu banii tăi, din partea mea!

Îți urez să vezi toate secerile subțiri ale Lunii, dar dacă le ratezi pe astea vezi că în fiecare lună se mai produc câte două. Pentru a le găsi trebuie să știi când se produce Luna Nouă și să privești răsăritul cu o zi înainte și apusul cu o zi după această fază.

Cer senin și nu uita: cine nu riscă, nu pierde!

Leave a comment