Universul

Toate galaxiile cunoscute până în toamna lui 2010
Toate galaxiile cunoscute până în toamna lui 2010

Ne-am creat propiul univers. Ascunşi în micile noastre case, privim spre orizont şi vedem urmele artificiale ale civilizaţiei. Străzi, blocuri, automobile, sate şi oraşe, toate o dovadă a existenţei unui univers artificial, trecator ca şi cei care l-au creat.

Paralel cu acesta se află un alt Univers, ascuns privirii noastre chiar de luminile care ar trebui să ne facă viaţa mai uşoară. Adevăratul Univers este populat de planete, stele şi galaxii, aflate toate într-o continuă mişcare. Acest Univers ne-a creat, atomii din care suntem formaţi fiind zămisliţi în interiorul stelelor. Cerul, locul unde putem observa toate obiectele cosmice, poate fi privit de catre oricine are inspiratia de a se uita deasupra orizontului. Un lucru lesne de facut dar uitat de majoritatea. Câti nu am privit, poate din întâmplare, spre cer, printre clădirile înalte, pe lângă luminile stradale sau prin fereastra larg deschisă, într-o noapte albă? Câți dintre noi nu am zărit din întâmplare o stea, secera Lunii sau chiar o stea căzătoare? Ne-am simțit atunci, poate puțin mai singuri si totusi puternici că avem capacitatea de a înțelege Universul.

În timp ce citiți aceste rânduri, în numai o secundă, Terra străbate în jurul Soarelui o distanță de 30 de kilometri. În același timp Soarele străbate, în jurul Galaxiei, o distanță de 217 kilometri. Galaxia noastră, împreună cu galaxiile vecine, se deplaseaza spre „Marele Atractor” cu o viteză de 600 km/s. În total planeta noastră străbate 51 de milioane de kilometri pe zi, iar noi nu ne aflam niciodată în același loc. Totuși, pentru că spațiul cosmic este neconceput de întins, nu putem observa această deplasare. Ne râmâne să admirăm de departe, prin telescoape și cu ochii sondelor spațiale, frumusețea Universului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s