Galaxia noastră

Știm în prezent că locuim într-un sistem stelar în forma de disc, că ne aflăm undeva în planul discului și că Soarele este una din cele 200 de miliarde de stele din Galaxie.

Știm toate aceste lucruri pentru că le vedem pe cer, cu ochiul liber sau prin telescoape.

Ne-am dat seama că trăim într-un disc pentru că vedem mai multe stele în anumite regiuni decât în altele. Acest lucru se explică prin faptul că în primul caz privim de-a lungul discului și vedem mai multe stele, iar în al doilea caz perpendicular pe disc unde se află muuult mai puține stele.

Galaxia noastră și câmpurile stelare. Foto mici SDSS
Galaxia noastră și câmpurile stelare. Foto mici SDSS

Discul de stele nu este foarte gros dar are un diametru mare, fiind de o sută de ori mai mare în diametru decât este gros.

Toate stelele din galaxie se văd pe cerul nostru, pentru că ne aflâm în Galaxie, ca o bandă luminoasă subțire care înconjoară cerul. O numim „Calea Lactee” și o vedem tăiată de o bandă întunecată care este de fapt praf opac luminii stelelor situate mai departe. Știm că ne aflăm în planul discului stelar pentru banda de praf taie Calea Lactee în două părți egale ca grosime.

Calea Lactee. Banda de praf din planul galactic taie Calea Lactee în două părți egale semn că Soarele se află în planul Galaxiei.  Foto: ESO, GigaGalaxyZoom project
Calea Lactee. Banda de praf din planul galactic taie Calea Lactee în două părți egale semn că Soarele se află în planul Galaxiei. Foto: ESO, GigaGalaxyZoom project

Numărul de stele din Galaxie este estimat după numărarea stelelor din anumite zone de pe cer, împățirea la masa Galaxiei și determinarea numărului de stele din fiecare tip.

Aceasta este Galaxia noastră, numită de unii „Calea Lactee”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s